Tudod mikor használj simple és mikor continuous igeidőt?

dog-gc1c99ab28_640.jpg

Hogyan tudod eldönteni, mikor melyik igeidőt használd?

Az angol 12 igeidője:

 

present simple

present continuous

present perfect simple

present perfect continuous

 

past simple

past continuous

past perfect simple

past perfect continuous

 

future simple

future continuous

future perfect simple

future perfect continuous

 

Az igeidők megértésében kulcs szerepe van az elnevezésükben használt szavaknak: simple - egyszerű, continuous - folyamatos, perfect simple – egyszerű befejezett, perfect simple continuous – folyamatos befejezett

 

Mikor simple és mikor continuous?

Már a két alap szó is megadja a lényeget: simple és continuous – egyszerű és folyamatos.

 

A simple vagy egyszeri, vagy rendszeres dolgokat fejez ki. Akár jelenben, akár múltban, akár jövőben. Oké, a kettő ellentétesnek tűnik, de az angolban sok furcsa dolog létezik.

 

Megközelíthetjük úgy, is, hogy egy cselekvésről csak úgy általánosságban említést teszünk, vagy egy cselekvés gyakoriságára gondolunk.

 

 

Egyszerű jelen – present simple

I like running. Szeretek futni. Ez egy egyszeri, általános kifejezés.

She goes to the cinema once per month. Egy hónapban egyszer elmegy moziba. Ez viszont már rendszeres cselekvés.

 

Egyszerű múlt – past simple

He liked animals when he was a child. Szerette az állatokat, amikor gyerek volt. Egy dolog megemlítése, ez sem rendszeres.

We often went to Spain in my childhood. Gyerekkoromban gyakran mentünk Spanyolországba. Ez rendszeresség volt a múltban.

 

Egyszerű jövő – Future simple

I will make pizza for dinner. Pizzát fogok vacsorára csinálni. Csak úgy kijelentem, hogy ez lesz.

I will go shopping to the new center when it's ready. Az új központba fogok vásárolni járni, amikor kész lesz. És ez megint rendszeresség.

 

A continuous vagy éppen az adott idősíkon abban a pillanatban zajló dolgot fejezzük ki vele, vagy abban az időszakban történő cselekvést, eseményt.

 

Present continuous – folyamatos jelen

We're writing a test now. Éppen egy tesztet írunk. Ebben a pillanatban történik.

This month I'm taking extra English lessons. Ebben a hónapban plusz angol órákat veszek. Ebben az időszakban történik.

 

Past continuous – folyamatos múlt

I was organizing my wardrobe when I found an old photo album. Éppen a gardróbomat rendeztem, amikor találtam egy régi fotóalbumot. A múltnak azon szakaszáról beszélek, amikor gardróbot rendeztem.

At 10 last night I was talking to Tom. Tegnap este 10-kor Tommal beszélgettem. A múlt egy adott pontjában, 10-kor éppen beszélgettem.

 

Future continuous – folyamatos jövő

Tomorrow at 10 I will be sunbathing on the beach. Holnap 10-kor a tengerparton fogok napozni. Holnap 10-kor éppen ez fog történni, ez lesz folyamatában.

On my holiday in Greece, I will be swimming a lot in the sea. A görögországi nyaralásomon sokat fogok a tengerben úszni. Abban az időszakban, amikor Görögországban fogok nyaralni.

 

Még egy szuper egyszerű dolog, amikor egyszerű igeidőt használunk, akkor az igének az alakja 'egyszerű', míg a folyamatos igeidőknél mindig -ing-es végződést kap. Az egyszerű igealak persze lehet egy múld idős alak – went, organized, vagy jelenidőben lehet egy -s végződés rajta – goes, a lényeg, hogy a sima azt jelenti, hogy nem -ing-es.

 

És akkor mi a helyzet a perfect igeidőkkel?

 

A perfect igeidőknél az a lényeg, hogy két időbeli pontot, illetve cselekvést, egymáshoz viszonyítva nézünk, hogy az időben hogyan történtek/történnek/fognak történni egymáshoz képet.

 

Befejezett jelen

Ha a present perfect-ről beszélünk, akkor valamikor nemrég volt egy esemény, ami kötődik a mostani állapothoz és az a lényeg, hogy az egyik dolog előbb történt mint a másik.

I have to clean the carpet because I have spilled my coffee on it. Ki kell takarítanom a szőnyeget, mert kávét öntöttem rá. Hamarabb történt a kávékiöntés, most nagyon nemrég, ezért az lesz a present perfect-ben.

 

Befejezett múlt

Ha a past perfect-ről beszélünk, akkor a múltban volt két cselekvés és egyik az időben valamivel megelőzte a másikat.

I had already drunk some alcohol when they called me to go out. Már ittam alkoholt, amikor hívtak, hogy menjünk el. Az hogy ittam alkoholt, hamarabb történt, valamivel azelőtt, hogy felhívtak, ez került past perfect-be.

 

Befejezett jövő

Ha a future perfect-ről van szó, ott pedig a jövőben lesz két esemény és az egyik időben valamennyivel hamarabb fog megtörténni mint a másik.

I will have finished work by the time you get to my workplace. Mire odaérsz a munkahelyemre, be fogom fejezni a munkát. Az hogy be fogom fejezni a munkát, azelőtt fog megtörténni, hogy te odaérsz a munkahelyemhez.

 

Mikor használj perfect simple-t és mikor perfect continuous-t?

Ha megértetted a simple és continuous közti különbséget, akkor ezt ugyanúgy tudod alkalmazni a perfect igeidőknél is. Lényegében itt is a perfect simple egy egyszeri kijelentésszerű dolog, vagy egyetlen egy alkalomra gondolok amikor használom, a perfect continuous esetében pedig a folyamaton van a hangsúly, hogy mennyi ideje történt valami, amikor egy másik dolog történt.

 

I have been waiting for two hours and I'm completely fed up now. Két órája várok és most már teljesen elegem van.

 

We had been travelling for an hour when we realized we were going in the wrong direction. Egy órája utaztunk, amikor rájöttünk, hogy rossz irányba haladunk.

 

Next month we will have been dating for a year. Jövő hónapban lesz egy éve, hogy járunk egymással.

 

A perfect continuous esetében, ugyanúgy mint a perfect simple igeidőknél, két eseményt szemlélünk egymás vonatkozásában, vagyis a cselekvések egymáshoz viszonyulnak az időben.

 

Szeretnéd gyakorolni az angol igeidőket? Foglalj online angol órát bármelyik elérhetőségen: noraheincz@gmail.com, eletkepesangol.hu@gmail.com, 06 30 326 9379, facebook messenger