Hogyan vedd rá magadat hogy foglalkozz az angollal?

Szeretnél angolozni, de nincs rá időd?

Ismerős az a tanulási tapasztalat, hogy nagy elánnal veted bele magadat egy tanulási folyamatba, de egy ponton azt veszed észre, hogy már egy ideje nem is tanulsz?

Miért van az, hogy egy idő után elfogy a kezdeti lendület?

 cat-1402170_1280.jpg

Energia

Bármit is csinálunk az életben, ahhoz energia kell és az energiát valakinek elő kell állítania, nem csücsül csak úgy az ölünkben. Ezt az energiát neked kell megteremtened!

Azok a dolgok, amikkel nem foglalkozunk, egy idő után elkezdenek hanyatlani és akár teljesen tönkre is mehetnek. A legegyszerűbben nyomon követhető példa az anyagi dolgok. Ha egy házat nem tartanak karban, egy idő után teljesen lepusztult állapotba kerül.

 Az emberi kapcsolatoknál is, ha nem ápolsz egy barátságot, az bizony nagyon elhalványul.

 A tudás is ilyen. Ha nem fejleszted magad folyamatosan, akkor egyre beszűkültebb tudással és készséggel fogsz rendelkezni.

Természetesen az angol tudás is ilyen. Ha nem fejleszted és használod, egyre kevesebbet fogsz tudni. El nem fogod felejteni, de a jól használható tudástól igen messzire fogsz kerülni.

 A tanulási folyamatok is leépülnek, ha az ember fia vagy lánya nem fektet energiát a folyamat fenntartásába.

 És itt kanyarodjunk vissza az energia kérdéséhez! Ki állítja elő az energiát a te életedben és a te dolgaidban? Igen, te vagy az, hiszen a saját életedről és a saját dolgaidról van szó. Főleg igaz ez a saját tanulási folyamatodra. Te teszed bele az energiát. Csak kérdés, hogy mennyit és hogyan?

Érzések

A mindennapi cselekvéseinkhez szükséges energiát az érzéseink táplálják. Azon túl, hogy az ennivalónk is ad energiát. :-D De azzal gondolom már te is tisztában vagy kedves olvasóm, hogy az érzelmi energia mennyire fontos tényező az életünkben.

Ha valamihez rossz érzésed kapcsolódik, azt bizony nehezen fogod tudni csinálni, mert olyan elhárító mechanizmusokkal rendelkezünk, hogy ami kifejezetten rossz, azt kerülni fogjuk. Tehát ha valami oknál fogva rossz érzésed van az angol tanulásával kapcsolatban, akkor nehezen fogsz nekiveselkedni.

Ilyen esetben az érzelmeinken kell először dolgozni. Tárd fel, hogy mi lehet az érzelmi háttere annak, hogy nem tudsz kitartóan angolt tanulni. Mi lehet az érzelmi háttere annak, ha folyamatosan nekiállsz egy tanfolyamnak, de már menet közben abba hagyod, vagy ha érzed, hogy valami folyamatosan visszapattint attól, hogy foglalkozz vele.

Negatívból pozitívat

Lehet, hogy valamikor volt valamilyen rossz élményed. Az is lehet, hogy nem konkrétan az angol tanulással kapcsolatban, hanem magával a tanulással kapcsolatban. Ha lekiabáltak akkor, amikor valamit nem jól tudtál, vagy megaláztak mondjuk az esetleges 'lassúságod' miatt.

Érdemes azt is megfigyelned, hogy vannak-e negatív gondolataid saját magaddal kapcsolatban. Nem gondolsz-e magadra úgy, hogy te egy olyan valaki vagy, akinek nehezen megy az angol? Vagy hogy mindenki jól tud beszélni, csak te nem.

Azon kívül, hogy tudatosítod, hogy a tanulási 'történetedben' voltak sokkoló élmények és ezeket a negatív tapasztalatokat úgymond elengeded, fontos az is, hogy a magaddal kapcsolatos negatív monológokat pozitívokra írd át. Ha valami negatívat elcsípsz magaddal kapcsolatban, azonnal fogalmazd át pozitívra! Mondok példát. Ha az jelenik meg a gondolatodban magadról, hogy 'Nekem ez úgysem fog soha menni, mert béna vagyok az angolhoz.' így fordítsd át: 'Egyre jobban megy az angol, minden nappal egyre többet fejlődök és egyre jobban élvezem.' Ne hagyd, hogy negatív gondolatok alapján működj! Fordíts át minden lehúzót pozitívra!

 yes-3407433_1920.jpg

Csináld előbb azt, amit nem szeretsz!

Biztosan már megfigyelted azt is, hogy vannak dolgok, amiket az ember halogat, húzza, egyre csak húzza, hogy nekiálljon megcsinálni, amíg hopp, egyszer csak azt veszi észre, hogy vége a napnak és akkor majd a következő napra kell hogy hagyja. De a következő nap ugyanez játszódik le. És azután is...

Van erre tudatos megoldás!

Kezdd a napodat azzal, amiről úgy érzed, hogy nem szívesen csinálod. Illetve aminél már jól kitapasztaltad, hogy hiába tervezed, nem sikerül megcsinálni.

Ha az angollal szoktál így járni, hogy soha sincs rád időd, kezdd vele a napot! Azért jó így kezdeni, mert ha megcsináltad, akkor megkönnyebbülés érzéssel jár, hogy megcsináltad azt, amit nem szoktál és már bármi mást szabadon tudsz csinálni és nem lebeg a fejed feled a mumus, hogy kéne, kéne, de folyamatosan csak odébb tolod. Ezen felül nagyon jó érzéssel fogod zárni a napot, azzal a tudattal, hogy hasznosan töltötted el és sikerült előrébb lépned.

Időzítés fél siker

Amit most javaslok, ahhoz is tudatosság kell. Tudatos előre gondolkodás. Tervezd meg, hogy mikor fogsz angolt tanulni! Akár tanfolyamra jársz, akár magántanárhoz, vagy teljesen egyedül tanulsz.

Gondold át, tervezd meg, hogy a hét mely napjain fogsz az angollal foglalkozni. Minél többször foglalkozol vele, annál jobb. Persze legyél reális, mindenkinek nagyon sokfelé kell teljesítenie az életben, munka, család, iskola, párkapcsolat, satöbbi. Ha irreálisan sok időt akarsz az angolra szánni, akkor lehet pont az lesz a buktató.

Egyszerre nem is kell sok idő, inkább a többször kisebb egységeket javaslom, mert azzal már a rendszerességet be tudod iktatni az életedbe és a rövid idő könnyebben teljesíthető is. Mondjuk ha eljársz egy tanfolyamra hetente kétszer másfél órára, akkor mellette iktass be heti háromszor 20 percet. A tanfolyam napjai kedd és csütörtök és te hétfő, szerdán és szombaton is eltöltesz angollal 20 percet. Átnézed, amit órán vettetek, szavakat tanulsz, feladatokat csinálsz meg.

Írd be a naptáradba!

Az elgondoláson túl a naptáradba is írd be azokat az alkalmakat, amikor angolul tanulsz. Legyen konkrétan beleírva, hogy az elgondoláson túl konkrétan cselekedj is! Hogy miért jó ez? Mert így vizuálisan nyomon követed magadat, nem csak a fejedben vannak azok a dolgok, amiket meg szeretnél és amiket meg kell csinálni. Tudod a szó elszáll, az írás marad. :-D

Címkék: angol tanulás