Hogyan kommunikálj a hétköznapokban?

woman-2099465_640.jpgKommunikálni abban az esetben tudsz könnyedén, ha gyakorlod a beszélgetést. Csupán szavak tanulásával és a nyelvtani tudásod tökéletesítésével még nem fogsz tudni jól beszélni.

A kommunikációs készség teljesen más típusú készséget igényel, mint az angol tanulás egyéb területei: olvasás, fogalmazás, szókincsbővítés, nyelvtani tudás fejlesztése.

A kommunikációs készség sem csak egy nagy terület, nagy különbség van aközött, hogy szóban valami tudást átadunk, vagy hogy esetleg spontán beszélgetünk valakivel. 

Ha előadást kell tartanod, annak egyik könnyű vetülete, hogy előre meg tudsz tanulni egy szöveget egy adott témával kapcsolatban. Előadást tanulmányaid, munkád során vagy esetleg a nyelvvizsgán kell bemutatnod.

Bizonyos szituációkra is jól fel lehet készülni, ezt szintén tesztelik a nyelvvizsgák, például keresel egy boltot és útbaigazítást kell kérned, jegyet vásárolni, panaszkodni szolgáltatással kapcsolatban, stb. Ezekre is egészen jól fel lehet készülni úgy, hogy egy tipikus beszélgetés fordulatot begyakorolsz. Ezek szuperul működnek a nyelvvizsgákon, de még az életre is egészen jól felkészítenek.

A szituációs gyakorlások része, valamint minden egyes ilyen jellegű párbeszéd bevezető része az, amikor és ahogy elkezdjük a beszélgetést. Ez a rész a kritikus pont. Ez az, amin a valós életben a párbeszéd és kommunikációs szándék múlik. Mert ha hirtelen nem tudod, hogy mit is kellene mondani, hogyan fordulj oda a másik felé, akkor nem lesz semmi.

Én még emlékszem arra, amikor elkezdtem anyanyelviekkel kommunikálni, voltak nagyon kellemetlen 'üres járataim', amikor egészen egyszerűen nem tudtam mit mondani. Mert nem kellett semmi nagy kaliberű dolgot mondanom, de pont ezen buktam el. A hirtelen rögtönzött és beszélgetést nyitó kifejezések hiányoztak a kelléktáramból. 

Ezek a nem 'nagy ügy' kifejezések olyan apróságok, mint a 'Tetszett-e a film múltkor? Jól sikerült-e a randid? Mi a gond? Ide tudnál-e jönni egy pillanatra?, satöbbi. És persze az ilyen jellegű kérdésekre a gyors, de nem túl kurta válaszok. 

Mutatok néhány példát, mire gondolok. Neked hogy mennek az ilyen mikró megnyilvánulások?

hogyan_fejezd_ki_3_400x335.pnghogyan_fejezd_ki_4_400x335.pnghogyan_fejezd_ki_5_400x335.png

 

A kommunikácó fejlesztése során sokszor felbukkannak nyelvtani elemek is. A nyelvtanulás ezen része nem hanyagolható el, ez mindennek az alapja. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a nyelv alapja, váza, amire a szavakat fel tudjuk fűzni. Ha nem jó a nyelvtanod, akkor nehezen érthető lesz amit mondasz.

Szeretnéd ingyen 18 nap alatt fejleszteni az angol nyelvtani tudásodat? Élj a lehetőséggel! <<Klikk ide!>>

 

Fotó: Pixabay