Ember és társadalom

Hogyan változik a személyiség

girl-ge438ab23b_640.jpgEmber és társadalom, személyiség, emberi kapcsolatok témakörben felhasználható

részlet a BBC Future oldaláról.

  • Ez a szöveg arra példa, hogyan lehet hivatkozni arra, hogy valami tény kutatásokon alapszik. B2 szinttől már érdemes így kifejezni magadat.
  • Valamint személyiséggel kapcsolatos szavakat tartalmaz.
  • Ezt az információt remekül fel tudod használni, ha akár nyelvvizsgán, akár érettségin az emberi viselkedéssel, emberi kapcsolatokkal foglalkozó témát húzol.

A magyar változat nyersfordítás, ne a magyar szépségét nézd, hanem hogy az eredeti szöveg megértése céljából fordítottam. :-)

Most of us would like to think of our personalities as relatively stable throughout our lives

 

Most of us would like to think of our personalities as relatively stable throughout our lives. But research suggests this is not the case.

Legtöbben úgy szeretnénk a személyiségünkre gondolni, mint ami relatívan stabil egész életünkön át. De kutatások azt sugallják, hogy nem ez az eset.

We become more conscientious and agreeable, and less neurotic.

Lelkiismeretesebbé, hajlandóbbá és kevésbé neurotikussá válunk.

Research has shown that we develop into more altruistic and trusting individuals. Our willpower increases and we develop a better sense of humour. Finally, the elderly have more control over their emotions. It’s a winning combination – and one which suggests that the stereotype of older people as grumpy and curmudgeon needs some revision.

Kutatások kimutatták, hogy altruistábbá válunk és másokban jobban megbízókká alakulunk át. A saját akaraterőnk nő és fejlődik a humorérzékünk. Végül, az idősebbeknek nagyobb kontrollja van az érzelmeik felett. Ez egy nyertes kombináció, valamint ez azt sugallja, hogy az a sztereotípia, miszerint az idősebbek zsémbesebbek és gorombábbak, felülvizsgálatot igényel.

Far from being fixed in childhood, or around the age of 30 – as experts thought for years – it seems that our personalities are fluid and malleable. “People become nicer and more socially adapted,” says Mõttus. “They’re increasingly able to balance their own expectations of life with societal demands.”

Messze attól, hogy gyerekkorban vagy 30 éves korunk körül fixálódna (minta ahogy azt szakértők évekig gondolták), úgy tűnik, hogy a személyiségünk folyékony és alakítható. Az emberek kedvesebbé és szociálisan alkalmazkodóbbá válnak. Egyre inkább képesek egyensúlyba hozni a saját elvárásaikat a társadalmi elvárásokkal.

Ha arról akarsz beszélni, hogy kutatások mit mutattak meg, akkor használhatod ezeket a verziókat, ahogy a fentebbi szövegben láthatsz rá példát:

Research suggests – kutatások az sugallják

research has shown – kutatások kimutatták

it seems that – úgy tűnik, hogy

Emellett nyugodtan használhatod a következő kifejezést is:

According to research – kutatásoknak megfelelően

 

 

A teljes eredeti szöveget itt találod:

https://www.bbc.com/future/article/20200313-how-your-personality-changes-as-you-age

Felhasznált kép: 

Pixabay.com