Hogyan tudsz jól teljesíteni az angol érettségi Íráskészség részén?

pencil-gd660bd899_640.jpgEzekre figyelj oda:

  • legyen jó szókincsed

  • legyen jó nyelvtanod

  • tartalmilag azt írd, amit elvárnak tőled

  • a szöveget megfelelően építsd fel és tagold

  • a szövegfajtának megfelelő legyen a stílusod

 

Honnan lehet tudni, mit várnak el tőled az angol érettségin?

 

Az oktatás.hu honlapján fent van részletesen a vizsga leírása és vizsgakövetelmények. A vizsgakövetelményeken belül pedig van egy Kommunikációs helyzetek és szándékok című rész, ezt mindenképpen tanulmányozd. Ez az a lista, amit leírja, hogy mit kell tudnod leírni, illetve mit kell tudnod megfogalmazni.

A szándékokon belül pedig bizonyos témákhoz hozzá kell tudnod szólni. Témakör lista szintén a Részletes vizsgakövetelményekben olvasható.

 

Tehát keresd a

Kommunikációs helyzetek és szándékok

és a

Témakörök című részeket

a Részletes Vizsgakövetelményekben

 

Milyen típusú szövegeket kell írnod?

  • rövid személyes jellegű: üzenet, naplóbejegyzés, blogbejegyzés, internetes hozzászólás

  • email

  • meghívó

  • magánjellegű vagy intézménynek szóló levél

 

Hogy néz ki az angol érettségi íráskészség feladata?

Van egy rövidebb fogalmazás, ez általában valamilyen programra való meghívás vagy jelentkezés. Például jelentkezel egy nyári angol tanfolyamra, vagy meghívod egy barátodat egy hétvégi kirándulásra. A fogalmazási feladat mindig valamilyen anyanyelvi környezetből vett elemre épül: hirdetés, grafikon, feljegyzés, stb. és ezeknek a segítségével, erre alapozva tudod megírni a fogalmazásodat.

Például egy nyelviskola nyári tanfolyam lehetőségeit látod magad előtt, a szinteket, az órabeosztást, stb. Erre építve fogsz egy emailt írni a nyelviskolának, amiben elmondod milyen tanfolyamra szeretnél jelentkezni.

De hogy pontosan mit is kell írnod, az a feladat utasításában le lesz írva, úgynevezett irányító szempontok ezek. Ötletet adnak, hogy mit írjál, gondolati segítséget nyújtanak. Nem lesz olyan, hogy nem tudsz mit írni, mert ezek a szempontok fogják vezetni a mondanivalódat. Az első fogalmazásnál 80-100 szót kell írni, három irányító szempont alapján.

 

A második feladat hosszabb, 100-120 szót kell írni. Ez tipikusan egy véleménykifejtő szöveg, általában valamilyen problémával kapcsolatban kell tanácsot adni. Például valakinek problémája van a tanulással, otthon nincsen nyugodt körülmény, ideje sincs elég és emiatt egyre rosszabb jegyeket ad. Ezzel a kapcsolatban kell tanácsod adnod az illetőnek, illetve a tanulással kapcsolatban kifejtened a véleményedet. Itt is az irányító szempontok vezetik, hogy miről kell írnod.

Az angol érettségi Íráskészség részen egynyelvű vagy kétnyelvű szótár használható.