Hogyan csiszold az angol szókincsed?

diamond-642131_640.jpg

Az angol tanulása során a szókincs fejlesztése egy olyan terület, amit folyamatosan lehet művelni és soha nem elég. :-D Ha a konyhanyelven túl rendszerezett és választékos szókinccsel szeretnél rendelkezni, akkor bizony érdemes rendszeresen foglalkozni vele. A rendszeresség nagyon fontos, mert tűzoltásszerűen nem elég. Ha közelebbről megnézzük, hogy milyen elemekből áll az angol szókincse, akkor láthatjuk, hogy eléggé sokrétű dologról van szó. 

Az alábbi listában láthatod, hogy mely elemekre kell szerintem odafigyelned:

  • Jelentést hordozó szavak mint például az igék és főnevek

  • Nyelvtani szavak mint például a névmások, prepozíciók és segédigék. Ugyan ezeknek igazi jelentése nincsen, de ahhoz, hogy a szavakat értelmesen tudd kombinálni, mindenképpen szükséged van rájuk. A prepozícióknak többféle szerepe van, használjuk őket helyhatározásra, időhatározásra, és vonzatokként is főnevekkel, igékkel és melléknevekkel - pl. at school, at 5 o'clock, to be angry at someone. A segédigékkel pedig az igéket tudod tovább variálni, az igeidőket tudod velük alakítani, kérdéseket, tagadásokat létrehozni és módosítani a jelentésüket, pl. He has done his job. Do you want some coffee? I didn't see you. I can see you. I could see you. I would have seen you. Will you help me?

  • Új szavak létrehozásához lehet használni prefixeket és suffixeket (a szó elé, illetve mögé rakott toldalékok). Ezeket főnevekhez, igékhez, melléknevekhez csatolhatjuk. Az angol érettségik egyik feladata a szóképzésről szól, ezért fontos, hogy ezzel a területtel is tisztában legyél ha érettségire készülsz.

  • Idiómák, pl: make up your mind. Egy bizonyos szint után illik néhány idiómát  is tudni használni, vagy legalábbis felismerni őket. Pl. a piece of cake (nagyon könnyű), when pigs fly (soha), let the cat out of the bag (véletlenül elárulni egy titkot)

  • Kollokációk, állandósult szókapcsolatok, pl: heavy traffic, broad daylight. Ez az a terület, ahol lehet, hogy azt mondod, hogy de miért így kell mondani, miért nem jó úgy, hogy big traffic. Magyarul azt mondjuk, hogy nagy forgalom, de angolul a heavy szót használjuk? Hogy miért? Azért mert. Mert az angol így használja. Tehát ezt szókincs elemként kell megtanulni. A magyar alapján nem fogsz tudni helyesen angolul beszélni, ezért nem szerencsés csak úgy átfordítani a szavakat. Ezek sokszor aprónak tűnő dolgok, de ha nem figyelsz oda, akkor nagyon slendrián lesz az angolod. Már kezdő szinten is kifejezések formájában tanítjuk/tanuljuk a szókincset. Pl. play a musical instrument, play the violin, play sport, play tennis, go home, go to school. Szókincs elemeként kell megjegyezned, hogy nem mondhatod azt, hogy go to the school, hanem go to school, nem have a breakfast, hanem have breakfast, stb.

  • Főnevek többes száma, megszámlálható/megszámlálhatatlan főnevek fogalma. Ez lényegében a Főnév témakörnek egy altémája, de már a nyelvtannal karöltve. Legyél tisztában a rendhagyó többes számokkal és azokkal a főnevekkel, amiket az angol nem tesz többes számba. Pl. többes szám: person-people, fish-fish, megszámlálhatatlan: advice - tanács, furniture - bútor, luggage - csomag.

  • Igék és segédigék. Ez pedig a Igék téma altémája. Legyen rendszerezve a fejedben, hogy az igéket hogyan tudod variálni. Ez a téma is a nyelvtani témával karöltve jár.

  • Melléknevek, melléknévfokozás. A melléknevek a főnevekhez kapcsolódnak, mindenféléhez, a konkrét dolgoktól kezdve az elvontakig. A melléknevek teszik színesebbé a mondanivalónkat, főleg írás esetében. Pl. miraculous, more miraculous, the most miraculous - csodálatos, csodálatosabb, a legcsodálatosabb.

  • Határozók: hogyan csinálsz valamit, pl. fast - gyorsan, dexterously - ügyyesen. Ezen kívül vannak Időhatározó, helyhatározó kifejezések, mozgást kifejező határozók, pl. every morning, once in a while, behind the cinema, near my house, He ran towards me. We walked around the lake

  • Névelők. Ez már megint a nyelvtannal együtt jár karöltve. Itt arra kell odafigyelned, hogy az angol sok esetben másképp használja a névelőket mint a magyar, ezért inkább szókincs elemként érdemes megtanulni. Például folyók, óceánok előtt van the határozott névelő, de tavak előtt nincs, hacsak nem tavak csoportjáról van szó. The River Danube, the Pacific Ocean, Lake Balaton, the Great Lakes.

  • Névmások: személyes névmások, birtokos névmások, tárgyesetben lévő névmások, mutató névmások, mennyiségjelölő névmások, egyéb névmások: others, another, the other, the latter, the last, such, vonatkozói névmásokwhat, which, who, whom, whose

A fentebbi felsoroltakból mi az, amivel elsősorban foglalkozzál?

 

Főnevek: ezekkel a körülöttünk lévő dolgokat, helyeket, embereket, valamint fogalmakat tudjuk megnevezni. (acquintaince, brotherhood, speaker, snowflake). Mindenképpen nézd meg, hogy a közvetlenül a környezetedben lévő dolgokat meg tudod-e nevezni! Az embereket, akikkel mindennap kapcsolatban állsz, tudod-e angolul? Kezdve a szomszédtól, a kollégákon át és azokon az embereken át, akikkel a vásárlásaidkor szoktál találkozni, egészen a tévében látott szereplőkig.

Igék: milyen cselekvéseket, gondolatokat és érzéseket hajtasz végre minden nap? Ezeket tudjad angolul! (think, run, shower, hesitate)

Melléknevek: milyen szavakkal tudod leírni a dolgokat, helyeket, embereket magad körül? (extraordinary, mediocre, annoyed, strange)

Határozók: hogyan csinálod a dolgokat? (cheerfully, fast, well, warmly)

Egy tipp a szavak gyűjtéséhez: amikor kikeresed az adott szót, akkor nézd meg, hogy milyen szavakkal együtt használja az angol! Például előkerül a simple melléknév (egyszerű) és megnézed egy kollokációs szótárban, hogy az angol hogyan használja helyesen. Ezen a linken találsz kollokációs szótárat: http://www.freecollocation.com/search?word=simple

Ezzel a példával lehet látni, hogy milyen igéket (VERBS) és milyen határozókat (ADV.) használunk a simple melléknévvel. Jegyzetelj ki néhány kifejezést! Például: look simple (egyszerűnek néz ki), make something simple (egyszerűvé tesz valamit), extremely simple (nagyon egyszerű), quite simple (eléggé egyszerű)

Vonzatok: tanuld meg a főnevek, igék és melléknevek vonzatát. Azaz azokat a prepozíciókat, amelyek ezen szavak mögött állnak. Ez persze megint egy olyan terület, amit jó sokáig lehet fejleszteni, mert igen sok van belőlük. :-) Például difference between (különbség valami között), dissatisfaction with (elégedetlenség valamivel kapcsolatban), believe in (hisz valamiben) aim at (célba vesz), allergic to (allergiás valamire), surprised at (meg van lepődve valamin). És hol tudod ezeket a vonzatokat megtalálni, illetve megtanulni? Ezúttal ezeket az oldalakat ajánlom:

https://www.thefreedictionary.com/Prepositions-with-Nouns.htm

https://www.thefreedictionary.com/Prepositions-with-Verbs.htm

https://www.thefreedictionary.com/Prepositions-with-Adjectives.htm

Hogyan állj neki a szókincsed fejlesztésének?

 

Készíts egy 100-as listát mindegyik kategóriából! Legyen 100-as listád főnevekkel, igékkel, melléknevekkel, határozókkal, vonzatos szavakkal! Tervezz olyan heteket, amikor valamelyik szókincs területtel foglalkozol! Például tarthatsz olyan hetet, amikor kifejezetten az igékkel foglalkozol. Gyűjthetsz cselekvéseket kifejező igéket az egyik napon, érzéseket kifejezőket a következőn, a harmadik napon foglalkozhatsz igés kifejezésekkel, a negyediken a kigyűjtött igék kollokációit nézheted meg, az ötödiken nézd meg hogyan tudod a jelentésüket segédigékkel és modális segédigékkel variálni, a hatodik napon foglalkozz az igék vonzataival, a hetedik napon pedig nézd át, hogy mi mindent csináltál az igékkel kapcsolatban a héten.

Tervezd meg hogyan fejleszted a szókincsedet és csináld is végig! Kitartást kívánok a munkádhoz!