Ötletgyűjtés fogalmazáshoz

Levélírás az angol nyelvvizsgán és érettségin: Levél és fogalmazásírásnál sokszor azért nem haladunk, mert nem jön az ötlet, hogy mit is lehetne írni. Talán ez akkor igazán probléma, amikor megmondják, hogy mit írjunk és nem saját ihlet alapján kell a témával előrukkolnunk. És hát ugye a nyelvvizsgákon pont ez a helyzet. Az egyik érettségis gyakorló anyagban volt egy olyan levél, ahol arról kellett meggyőzni egy nagybácsit, hogy a kutyája jó helyen lesz nálunk, amíg ő nyaral. Na szóval, vannak, akik erről könnyedén írnak, vannak, akik kevésbé…

 

Ha neked az ilyesmi fogalmazás nem probléma, akkor valószínűleg tovább sem kell olvasnod. Viszont, ha olyan gyomorgörcsszerűt érzel az ilyen típusú fogalmazásoknál, akkor itt az ideje elgondolkodni rajta, hogy ezen az akadályon hogyan lehet továbblépni.

 

Nos, szerintem érdemes megvizsgálni, hogy akkor mi is a célja ennek a levélnek.

 

Be kell bizonyítani, hogy alkalmas vagyok a kutyamegőrzésre:

I am the right person to take care of the dog.

Miért, ezt hogyan bizonyítom be:

I am a serious and dog loving person and I have plenty of experience of taking care of dogs.

 

Oké, a valós életben lehet, hogy nem is szereted a kutyákat, de akkor is, itt és most szeretni kell a levélírás kedvéért. Főiskolás koromban volt egy órám, ahol olyan témákban gyakoroltatták velünk a véleménykifejtést, amik eléggé kihívóak voltak és mindig azt az álláspontot kellett képviselnünk, amit amúgy az életben biztos, hogy nem választottunk volna, vagy pont ellene voltunk. Így gyakoroltuk azt, hogy hogyan lehet tulajdonképpen bármilyen nézőpontba belehelyezkedni.

 

Akkor most visszatérve a kutyamegőrzős témához, gondold át, hogy még mivel lehetne bizonyítani, hogy ügyes vagy a kutyák terén és érdemes rád bízni a blökit.

 

Én ezekre gondoltam:

 

tavaly már vigyáztam a barátnőm kutyájára egy hétig

minden nap elvittem kétszer sétálni

tervezem, hogy vegyek kutyát, mert nagyon jó társaság

 

Ha már van 3-4 gondolatunk, akkor azokat továbbfejtve ki tudunk kerekíteni egy fogalmazást. Az érettségin és nyelvvizsgákon 50 és 200 szavas fogalmazásokat kell írni. Gyakorlással ilyen hosszúságú fogalmazást könnyedén meg lehet írni. Az első lépés a sikerhez az átgondolás és a mondanivaló összerendezése. 

Ötletgyűjtés mintalevél.pdf

Neked ugye megy a gondolatok összerendezése?

smiling dog.jpg

Címkék: íráskészség