Milyen fogalmazásokat kell írnod az angol érettségin?

paper-gb47ac695b_640.jpgA fő fogalmazási stílusok az angol érettségin

 

Ha közép szintű vagy emelt angol érettségi előtt állsz, hasznos lesz számodra az alábbi rövid összefoglaló a fogalmazási feladatokkal kapcsolatban.

Három nagy kategóriára oszthatjuk az írásbeli fogalmazásokat: baráti hangvételű, hivatalos és tanácsadói stílus. Két feladatot találsz a közép és emelt szintű érettségin az Íráskészség részben. Az első feladatban található baráti hangvételű levél/email esetében lazább stílusban íródott szöveget kell írnod, de különböző témákban. Általában programra kell tudnod meghívni valakit, vagy véleményedet kifejezni, esetleg információt, véleményt kérni.

Ugyancsak az első feladatban bukkanhat fel hivatalos jellegű levél, amikor valamilyen cégnek vagy intézménynek kell címezned a leveledet. A hivatalosabb hangvétel azt jelenti, hogy távolságtartóbb stílusban, udvariassági formulákat megtartva írunk. Hogy pontosan mit? Valamilyen szolgáltatással, termékkel kapcsolatban információ kérés, állásra jelentkezés, panaszlevél termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, ezekre számíthatsz.

Az angol érettségi specialitása a problémára való megoldás javaslása. A probléma olvasói levél formájában kerül eléd, és neked mintegy az újság szakértőjeként kell ötleteket adnod az olvasói levél írójának. Milyen problémára kell javaslattal előállnod? Lényegében bármi előfordulhat, ami egy átlag tinédzser életében probléma lehet: barátokkal, osztálytársakkal, szülővel, tanárral kapcsolatos probléma.

A baráti hangvételű és a hivatalos stílusnak is megvannak a saját ismertetői, tulajdonságai. A baráti levél laza stílusú, de mivel érettségiről/nyelvvizsgáról van szó, ne legyél annyira laza, ahogy a valós életben lennél a haverjaiddal. :-D

Mi a fő különbség a baráti stílus és a hivatalos stílus között?

A baráti levelet kezdd a barátod nevén való szólítással, Hi Josh, a hivatalos levélnél Dear Sir or Madam a megszólítás, ha nem tudod, kinek írsz (nincs konkrét név megadva, akinek leveledet célozhatod). Baráti levél lezárásánál használd a Take care, See you soon, Love, Hugs, elköszönéseket nyugodtan. Hivatalos levélnél, ha Dear Sir or Madam megszólítással kezdted, a Yours faithfully kifejezéssel zárd le, ha pedig volt név a megszólításban, a Yours sincerely kifejezést használd.

Baráti levélben használj nyugodtan összevonásokat, azaz a modális segédigék rövidített alakjait, létige rövidített alakját, stb. használd (I’d like to, you’re). Viszont ezeket a rövidítéseket kerüld hivatalos levélben. Tehát az I’d like helyett írd ki, hogy I would like, a you’re helyett, hogy you’re.

A baráti stílusú levélnél milyen tartalmakra számíts?

A mindennapi életben milyen esetekben szoktál a barátaiddal, haverjaiddal kommunikálni? Most felejtsd el a csetelő üzemmódot, annál összetettebben kell fogalmaznod. Programokra bizonyára szoktad a barátaidat invitálni, illetve programokkal kapcsolatban szoktál reagálni. Mindenki szokott. Ez az egyik leggyakoribb írás feladat is az érettségi vagy akár nyelvvizsgák fogalmazási részében. Ha programra akarsz valakit meghívni, akkor felhívod a figyelmét, hogy milyen program van, az miért lehet jó nektek és megbeszélitek, mikor mentek, hol találkoztok. Ha nem tudsz valami miatt elmenni, akkor pedig azt támasztod alá, hogy miért nem tudsz elmenni. Tehát ezt angolul is ki kell tudnod fejezni, megfelelő angol szókincset és nyelvtant felhasználva.

Milyen típusú programok lehetségesek?

film, színdarab, kiállítás, tanfolyam, sport klub, koncert vagy egyéb zenei program, utazás vagy túra, munkalehetőség

Valamilyen valós életből vett hirdetést szöveget fogsz magad előtt látni, ami az előbb felsorolt valamelyik témába illeszkedik. Ez alapján a barátodnak le kell írnod, hogy a felsorolt program lehetőségekből mi tetszik neked. Például egy különböző főzőtanfolyamokat reklámozó iskola anyagát látod magad előtt és te egy olyan tanfolyamot választasz, amit egy hosszú hétvége alatt lehet elvégezni. Erről írsz a barátodnak, illetve javaslod, hogy ezen vegyetek részt. Le kell azt is írnod miért ez tetszik, valamint, hogy a főzéssel kapcsolatban milyen tapasztalatod, véleményed van. Ezen kívül valamilyen egyéb kérdést fel kell vetned, akár árakkal kapcsolatban, akár a barátoddal való egyéb egyeztetni való kapcsán.

Még nem érzed felkészültnek magad az angol fogalmazási feladatokra? Szeretnél gyakorolni? <<Nézz körül itt!>>

https://webuni.hu/kepzes