Római szoba

Memóriatechnikák – Római szoba

 romanroom.jpg

(A kép származási helye: http://www.buildyourmemory.com/roman.php)

A görögök és rómaiak egyaránt fejlesztettek ki memóriatechnikákat, a Római szoba a rómaiakhoz fűződik. Ilyen memóriatechnikák segítségével több ezer egységből álló listákat is képesek voltak megjegyezni és memorizálni. A memóriatechnikákból jó párat az angol nyelvtanulásnál is fel tudunk használni, ezekből az egyik legkönnyebben használható a szóban forgó technika. Mi is a Római szoba lényege? Vegyük például a saját szobánkat, amit ugyebár nagyon jól ismerünk és a megjegyzendő dolgokat kapcsoljuk úgy össze a szobánkban lévő dolgokkal, hogy közben magunk előtt látjuk a szobát. Azaz vizualizáljuk. Elhelyezhetünk dolgokat az ágyon, a szekrényen, a szőnyeg közepén és így tovább. A szoba lehet természetesen kitalált is, valójában bármilyen helységet használhatunk, ez csak a saját fantáziánktól függ. Akár kastélyt is használhatunk, így még több elemet tudunk elhelyezni. Hogyan tudjuk ezt a memóriatechnikát az angol tanulásban felhasználni? Tételezzük fel, hogy a Ruhák szókincset szeretnénk úgy megtanulni, hogy az hosszú távon megmaradjon a memóriánkban és ne csak addig emlékezzünk rá, amíg a szódolgozatot megírjuk a suliban. Mutatok egy példát:

 

I see a red dress hanging from the door handle. On my bed there is a yellow blouse and a green skirt, on the floor by the bed there are two pairs of jeans on top of each other. A purple jumper is hanging out of a drawer. On the top of the books on the shelf I can see a hat and a pair of gloves. Some flower patterned socks are lying on the carpet in the middle of the room. On top of the wardrobe there is a pair of Converse trainers.

 

Ebben a technikában az a lényeg, hogy én saját magam helyezem el a szavakat egy olyan környezetben, ami a számomra jól ismert. Tehát a saját képzelőerőmet használom és mentális mozgás is van a memorizálás közben, összekötöm a látványvilágot és a mentális mozgást. Amikor szótárfüzetbe írunk ki szavakat, azok csak úgy magukban magányoskodnak, nem helyezkednek bele egy mentális hálóba, ami úgymond megtartaná őket. Érdemes egy kis időt eltölteni bizonyos memóriatechnikák megtanulásával, mert hosszú távon kifizetődő használni őket, pont, azért mert hosszú távon fogunk emlékezni a szavakra. Érdekes módon, amikor mondjuk a Római szobát használva egy adag szót megtanulunk, és megpróbálunk visszaemlékezni, amikor egy szó bejön, hozza magával a többit is, azért, mert összefűztük őket egy ’képbe’ ágyazva.

 

Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon rá egy kis időt és próbálja ki a Római szobát!