Miért ne tanulj egyedül angolul?

Úgy gondolod, hogy egyedül is boldogulsz az angol tanulással? Nem kell a segítség?

Helyesen gondolod?

Lehet, hogy igen. De az is lehet, hogy nem. :-D

girl-2605129_1920.jpg

Persze nem mindegy, hogy milyen szinten állsz. Ha haladó szinten állsz, akkor igazából már inkább elsősorban szinten tartás lehet a cél, vagy ha távolabbra tekintesz, akkor innen is lehet tovább fejlődni.

Szinten tartáshoz az egyik legszuperebb lehetőség a sorozatok nézése, mert ebből aztán most van dögivel és tényleg jó kikapcsolódás is.

Mi a helyzet, ha kezdő vagy nem túl magas szinten vagy? Érdemes lehet komolyan fontolgatni, hogy egyedül tanulj?

Szerintem nem.

Ezek az érveim:

  • A nyelvtudás társas együttműködésen alapszik, egymással kommunikálunk és kapcsolódunk, ez természetes emberi tulajdonságunk. Az angol nyelv tanulása is ezen alapszik. Ha nincs ott a másik oldalon valaki, akihez kapcsolódhatsz, akkor mi lesz a motiváció, a mozgatórugó, ami miatt az angol tanulás ösvényén haladsz?

  • Valakihez vagy valamihez érdemes viszonyítani. Bárkivel is tanulsz együtt, legyen az egy magántanár vagy egy tanulótársad, abban rengeteg tud neked adni a másik ember személye, hogy lesz viszonyítási alapod. Meg tudod a másikkal beszélni, hogy mennyit haladtál, mi a kihívás, mi az, ami megy és hogyan haladj tovább. Tehát ha egyedül tanulsz, akkor nem lesz akihez viszonyítsál.

  • Ha nem választasz magadnak az angol tanuláshoz társat, akkor lemaradsz arról is, hogy legyen mentorod. Hogy mi is az a mentor? A mentor egy olyan személy, aki tudással, tapasztalattal rendelkezik és ezzel tud egy másik embernek segíteni. Nem kell feltétlenül egy szuper zsenire gondolni mentorként, akár olyan ember is lehet a mentorod, aki már előtted végig haladt azon az úton, amit most te jársz és tapasztaltabb nálad. Felfoghatod egy olyan mankónak, aki téged segít.

  • A nyelvtanulás egy folyamat, ami nem rövid idő alatt történik meg. Ahhoz, hogy kitartó legyél, szükség van motivációra. Hosszú távú motivációra. A motivációt egyedül is tudod generálni, de ha nem vagy egyedül, akkor is kaphatsz plusz löketet, ha esetleg kezdene alólad kifutni az energia. Ezért jobb valakivel együtt tanulni angolt mint egyedül.

A fentiek fényében én azt javaslom, hogy társsal együtt tanulj inkább. A közös cél és együttműködés színesebbé teszi az angol tanulásával töltött fejlődési utadat és a motivációdat is könnyebb egy másik ember segítségével fenntartani.

Címkék: angol tanulás