Barátság témakörben mit írj?

children-1822688_640.jpgAmikor angol nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz, kifejezetten praktikus dolog témakörök mentén gondolkozni. Ez azt jelenti, hogy a megadott témákban legyen jó a szókincsed, tudd elmondani a véleményedet és fogalmazás keretében is legyél képes kifejezni magadat. 

A felkészülés során tartsd fejben azt, hogy 4 készség területen kell brillíroznod, azaz olvasás, írás, hallás és beszéd területén.

Olvass sokat angolul, hallgass sokat angolul, lehetőség szerint írj minél több fogalmazást angolul és beszélj minél többet angolul. 

Egy tipp: amikor a szóbelire készülsz, fogalmazd meg a mondanivalódat írásban is. Amikor megírtad a gondolataidat, nézd át, hogy fogalmazás formájában mennyire lenne megfelelő.

Azt tartsd szem előtt, hogy míg a beszélt nyelv sokkal spontánabb, addig az írott nyelvre a kerekebb és összetettebb mondatok jellemzőek. A beszélt vizsgafeladatoknál is, ahol képek alapján kvázi kiselőadást kell tartani, azok hivatalosabb, kerekebb stílusú mondatok, míg a szituációs párbeszédek mondatai inkább rövidek. 

Mutatok egy példát, hogy barátság témakörben hogyan tudsz úgy fogalmazást írni, hogy azt akár egy szóbeli feladatként is fel tudd használni.

Marisa is my best friend and she's the best person to talk to. I've known her since we started school at the age of 6. The thing I really like about her is that she's a very cheerful person and she always makes me laugh. However, sometimes she can be a bit moody. We get on well because we both like to go out and have parties. We used to go to school together and meet everyday but now we live in different cities. We keep in touch on facebook and we regulary call each other. And of course we go out to parties when we have free time or during holidays.

A vastagon szedett részeket meghagyva akár te is meg tudod írni a saját fogalmazásodat.

Még egy fontos dolog! Amikor angolul fogalmazol, vagy elmondasz valamit egy nyelvvizsga szituációban, figyelj oda, hogy ne variáld túl a dolgokat. Inkább legyen egyszerűbb, amit mondasz és írsz mint ami eredetileg a fejedben jelenik meg, mert lehet, hogy angolul nem tudod azt kifejezni, ami a fejedben magyarul megjelenik.

Pont ez is lényege a felkészülésnek, hogy legyen átgondolva hogy mit tudsz kifejezni. Amíg még nem álltál át az angolul való gondolkodásra, addig nem érdemes nagyon bonyolult dolgokba belemennni.

<HOGYAN VÁLJ PROFI ANGOL ÍRÓVÁ 21 NAP ALATT?>