Érettségi, nyelvvizsga májusban?

Mit lehet még tenni a hátralévő időben?

Most érdemes átgondolni, hogy mik azok a területek, amiket még hatványozottabban kell átnézni a sikeres angol nyelvvizsga vagy az angol érettségi teljesítéséhez.

Ha eddig nem tetted meg, akkor most itt a legfőbb ideje, hogy megismerkedj az általad választott nyelvvizsga vagy angol érettségi típusfeladataival. Milyen ismereteket és készségeket várnak el tőled? A nyelvvizsgák honlapján találhatsz részleteket. Legyél tisztában azzal, hogy a négy fő területen: listening, speaking, reading, writing mit pontoznak és hány százalékot kell elérned a sikerhez!


Témakörök: a nyelvvizsgaközpontok szóbeli témakörök címmel csoportokba sorolták a szükséges szókincset. Ezek persze nem csak a szóbeli nyelvvizsgán kerülnek elő, hanem bármilyen feladatban előfordulhatnak, legyen az egy olvasott szövegértés, vagy hallás utáni értés, netalán egy levélírás. Vedd magad elé a listát és nézd át, hogy mindegyikkel kapcsolatban magabiztosan állíthatod-e, hogy stabil és széles szókinccsel rendelkezel az adott területen. Ha esetleg úgy érzed, hogy sok tennivalód van még, akkor azonnal kezdd el a munkát! Első körben nézd meg, hogy van-e tudásod vagy életbeli tapasztalatod, mert mondjuk a munkakörülményekről és munkanélküliségről lehet nincs sok tapasztalatod, ha középiskolás diák vagy. Célszerű az angol nyelvű médiát olvasgatni és hallgatni. Én elsősorban a BBC honlapját ajánlom. Ha a szalagcímeket (Top News Story) http://www.bbc.co.uk/ és az egyperces híreket (One-minute World News) http://www.bbc.co.uk/news/video_and_audio/ megnézed hetente pár alkalommal, akkor sokat segítesz az élő és élet-képes angol nyelvtudásodon!

És mi helyzet akkor, ha időközben rájössz, hogy az elmúlt év angol tanulmányai során nem sok ragadt rád? 4 hónap alatt nem lehet 4 év anyagát bepótolni. De azért mégiscsak van valami, ami előrelendíthet. Vegyél elő egy-egy újságcikket és nézd meg a nyelvtani szerkezeteket. Az angol nyelvvizsgán és az angol érettségin úgysem témakörönként fog előkerülni a nyelvtan. Viszont képesnek kell lenned felismerni az igeidőket meg a szerkezeteket, amikor például egy szöveget kell kiegészítened szavakkal. Itt segíthet az, ha vizuálisan felismered, hogy milyen szerkezettel lehet folytatni egy szöveget. Egy példa arra, hogy mire gondolok:

For a time in the early 20th Century, the Australian island state of Tasmania was marketed as the “Switzerland of the South”, with its multitude of mountains drawing comparisons to the Alpine nation.

But look around Tasmania's high country with a less quixotic eye and there is a more ready likeness to Scotland, with the buttongrass plains resembling moorlands, and the craggy mountain tips looking moulded from the Highlands.

for a time

in the early 20th Century

was marketed as

multitude of mountains

drawing comparisons to

look around

likeness to

Innen származik a szövegrész. http://www.bbc.com/travel/feature/20130124-tasmanias-greatest-mountain-quest

Ennyi időd bizonyára van egy párszor egy héten, ha komolyan veszed az angol nyelvvizsgára való készülést. Emelj ki vagy írj ki egy pár szerkezetet! Itt az a lényeg, hogy felismerd az angolban használatos igealakokat és szóösszetételeket. A vizsgán úgysem az segít előre, hogy tudod hogy mik például a present perfect szabályai, hanem hogy tudod vagy érzed, hogy mikor milyen szövegkörnyezetben fordulhat elő.

Hát akkor munkára fel!