Agyféltekék a nyelvtanulásban./The two hemispheres of the brain in language learning.

Agyféltekék összehangolása

A bal és jobb agyfélteke funkciói meglehetősen eltérnek egymástól, de mindkettő egyformán szükséges ahhoz, hogy koherensen használjunk bármilyen nyelvet.

Az alábbi táblázat szemlélteti hogy melyik agyfélteke milyen területért 'felelős'. A teljességhez mindkét oldalra egyforma arányban van szükség. Mert például hiába tanulok meg egy halom nyelvtani szabályt, vagy magolok be szavakat, attól még nem fogok tudni beszélni, mert a koherens és folyamatos beszédet a jobb agyfélteke biztosítja. Viszont bármekkora is a képezelőerőm és bármennyire is képes vagyok színesen álmodozni, ha nem rendezem egységbe a gondolataimat és megéléseimet, akkor nem leszek képes összeszedetten megnyilvánítani magamat, ehhez pedig a bal agyfélteke szükséges.

Left side of the cortex

Right side of the cortex

  1. logic - logika
  2. words - szavak
  3. lists - listák
  4. number - számok
  5. sequence - sorozatok
  6. linearity - egyirányúság
  7. analysis - elemzés
  1. rhythm - ritmus
  2. imagination - képzelőerő
  3. daydreaming - álmodozás
  4. colour - szín
  5. dimension - dimenzió
  6. spatial awareness - térérzet
  7. Gestalt (whole picture) - egész átlátásának képessége

Egy részletes kép a bal és jobb agyféltekéről

Left-Brain-Right-Brain-Chart.jpg

(A kép származási helye: thefundsa.blogspot.com)

passion-72dpi.jpg

(A kép származási helye: http://adsoftheworld.com/media/print/mercedes_benz_left_brain_right_brain_passion?size=_original)

Melyik agyféltekéd dominánsabb? Letesztelheted ezzel a táncoló lánnyal. Melyik irányba forog?

right-brain-left-brain-illusion.gif

Ha balra látod forogni, akkor a jobb agyféltekés észlelésed a domináns, ha jobbra, akkor pedig a bal. Vannak olyanok is, akiknek mindkét irányba váltogatva forog, sőt van aki irányítani is képes. Jó szórakozás a forgó árnyat nézegetni és próbálni átállítani a forgás irányát. És így közben szépen összehangolódnak az agyféltekék is.

A kineziológia területéről is használhatunk egy technikát arra, hogy a bal és jobb agyfélteke közös munkáját elősegítsük.Rajzoljunk fekvő nyolcasokat, középről kiindulva és balra felfelé, közben nyugodtan lélegezzünk. Ez az agyféltekék összeharmonizálásának köszönhetően koordináltságot és ellazult tanulást idéz elő.