Miért kihívás angolul fogalmazni?

young-791849_1920.jpg

Szerinted mik az angol fogalmazás legnagyobb buktatói?

Az angolul való írás és fogalmazás kellő gyakorlás után tud olajozottan működni, de megfelelő tapasztalat nélkül simán érezheted úgy, hogy 

  • nem jönnek a szavak
  • összegubancolódnak a mondataid
  • nincs mit mondanod a témáról
  • a franc akar itt bármiről is éppen angolul írni
  • inkább mondanád mint írnád

Ismerős érzések ezek?

Nem meglepő, ha úgy érzed hogy nem tudsz megírni normálisan valamit, nem vagy egyedül! A fogalmazás a maga nemében egyedülálló, megvan a saját gondolati szála, stílusa és természetesen teljesen eltér a beszélt nyelvtől. Hosszabb és összetettebb mondatokat kell létrehoznunk, jobban oda kell figyelnünk a választékosságra, a gondolatokat összefogó kifejezésekre, márcsak azért is, mert ha az olvasónk valamit nem ért, vagy valami nem egyértelmű, nem tud rákérdezni hogyan is gondoltuk a mondanivalónkat. 

Szerintem 4 olyan fő terület van az angol fogalmazás során, ami problémát okozhat. Ezek az alábbiak:

Kihívás 1

Nem eléggé stabil még a nyelvtani tudásod és a nyelvtani szerkezetek hiányossága miatt nem nagyon tudnak összeállni  a mondataid. Belemész olyan bonyolult szerkezetekbe is, amit mivel nem tudsz még, vagy nem jól használod, csak összezavarja a mondanivalódat. Ez tipikusan akkor szokott előfordulni, amikor magyarul gondolkodsz és lényegében a fejedben magyarul megfogalmazott mondatokat próbálod átrakni angolra. Hát ebből időnként nagy katyvasz tud összeállni. :-D

Kihívás 2

Nincs mint mondanod a témával kapcsolatban. Megáll a tudomány, lefagysz. És hát legyünk őszinték, sokszor tudnak a nyelvvizsgák és érettségik összeállítói elvetemedett témákkal előrukkolni. Lehet, hogy élettapasztalatod sincs elég az adott területen és akkor hogyan is fejezd ki magadat?

Kihívás 3

Bármennyire is lennél közlékeny, amiatt nem tudod magadat kifejezni, hogy nincsen megfelelő szókincsed. 

Kihívás 4

Idő. Az időtényező is igen fontos, mert nem mindegy, hogy mennyi időt töltesz el a téma kigondolásával, majd megírásával. Ha nyelvvizsgán vagy érettségin futsz ki az időből, akkor az nagyon negatív hatással jár a pontszámaidat tekintve. Ha pedig a mindennapi életben kell valamit írnod, akkor nagyon kellemetlen tud lenni, hogy csak ülsz és ülsz a gép előtt és peregnek a percek, a félórák és még mindig nem állt össze az írásod.

Mi a megoldás ezekre a kihívásokra?

 

Azzal bizonyára egyet értesz velem, hogy ezekkel a kihívásokkal mindenképpen érdemes foglalkozni, már ha szeretnél jól és könnyen fogalmazni angolul.

Tehát elmondhatjuk, hogy ahhoz, hogy jól és összetetten és ráadásul könnyen tudjál angolul írni és fogalmazni, az alábbi teendőid vannak:

Megoldás 1

A nyelvtani tudásod felturbózása. Tisztában kell lenned azzal, hogy mi az a szint, ahol most állsz, mi a hiányosságod és mi az, amit el kell érned. Ezen kívül nem árt, ha tudatosan rálátsz arra, hogy mik azok a gondolatmenetek, amiket egyelőre ki se akarj fejezni angolul. Vannak olyan bonyolultabb szerkezetek, amiket ki lehet másképp is fejezni, egyszerűbben. Persze ne az egyszerűség legyen a végcél, ez inkább csak egy átmeneti időszakot kell jelentsen, addig, amíg biztonságosan nem tudsz bonyolultabb mondatszerkezetket használni. Márciusban olyan foglalkozásokat fogok tartani, ahol megmutatom milyen nyelvtani elemeket kell mindenképpen tudnod és hogy mik lehetnek a buktatók. Megerősítjük a nyelvtani tudásodat úgy, hogy ne emiatt veszítsél pontszámot, amikor angolul kell fogalmazást írnod. Ha érdekel a lehetőség, iratkozz fel a Hírlevelemre, hogy a részletekről tudjak neked információt küldeni. http://eletkepesangol.hu/hogyan-olvashatsz-tolem-hasznos-informaciokat

Megoldás 2

Van egy módja annak, hogy lényegében szinte bármivel kapcsolatban tudj írni. Egy kicsit háttérbe kell tenni bal agyféltekédet, ami kifejezetten a megoldásokon gondolkodik és inkább a jobb agyfélteke asszociációs és érzelem alapú oldalát elővenni. Bármi, ami a kapcsolatban feljön, mégha a bal agyféltekéd számára hülyeségnek is tűnhet, felhasználható egy teljes bekezdés alapjául. Ilyen érzés ötlet elég 4-5 és tudsz egy teljes fogalmazást írni. Kíváncsi vagy hogyan is kell ezt egészen pontosan csinálni? Márciusban tartok egy workshopot, ahol megmutatom hogyan kell és együtt megírunk néhány levelet. Ha érdekel a lehetőség, iratkozz fel a Hírlevelemre, hogy a részletekről tudjak neked információt küldeni. http://eletkepesangol.hu/hogyan-olvashatsz-tolem-hasznos-informaciokat

Megoldás 3

A szókincsfejlesztés mindig meghálálja magát! A nyelvtani tudás fejlesztése mellett ez a másik nagy terület, amire folyamatosan oda kell figyelned. Szókincset érdemes tematikusan is fejleszteni, azaz témakörök mentén. Ez azért is jó, mert ha angolul kell fogalmazást írnod, akkor általában valamilyen konkrét témával kapcsolatban kell ezt tenned, így szuper, ha az adott témában megfelelő méretű a szókincsed.

Megoldás 4

Az idővel kapcsolatban két dolog fontos, egy, hogy meg kell írnod jó néhány levelet ahhoz, hogy tényleg gyakorlott legyél és rutinból írjál. Az angol nyelvviszga és angol érettségi időkorlátját nem azoknak állították fel, akik még egy levelet se írtak meg. Abból az elgondolásból született az időlimit, hogy rutinosan tudsz írni angolul. A másik fontos dolog pedig, hogy amikor írsz, figyelj oda az időre. Azaz időre próbáld megírni a fogalmazást. Természetesen gyakorlásnál nem gond ha kifutsz az időből, csak tudatosíts magadban, hogy mennyivel gyorsabban kellene írnod. Egy idő után gyorsabban fogsz írni és elég lesz a megadott idő. Arra számítsál, hogy angol nyelvvizsgán 30 perc alatt kell megírnod egy fogalmazást.

A fentebbiek alapján elmondhatjuk, hogy négy tényező igen fontos amikor angolul fogalmazol. Ezek a jó nyelvtani szerkezetek ismerete, hogy legyen jól tagolt mondanivalód, a megfelelő szókincs a mondanivalód pontos kifejezésére és hogy megfelelő időtartam alatt tudd megírni a fogalmazásodat. Ha ezeknek a fejlesztésére odafigyelsz, akkor minden bizonnyal szuper fogalmazást fogsz tudni írni!

<HOGYAN VÁLJ PROFI ANGOL ÍRÓVÁ 21 NAP ALATT?>