Hol is az a motiváció az angol tanulásban?

Tomit nem érdekelte különösebben az angol óra, de nem voltak rossz jegyei. Egészen addig, amíg az egyik dolgozata kettes nem lett. Ez frusztrálta őt, nagyon rossz érzést keltett benne. Onnantól kezdve folyamatosan rossz jegyeket kapott.

Mi történt? 

Valószínűleg sok diákkal történik ilyesmi. Tomi eleve nem volt túl motivált az angol tanulásában. Őt csak simán nem érdekelték az órák. Aztán jött egy érzelmi negatív hullám és minden érdeklődése az angol iránt széthullott.

kozzi-action_changes_things-2439x1557.JPG

Mi a motiváció? Egy késztető erő, ami valamilyen cél elérésére ösztönöz. A latin movere szóból származik a motiváció szó, ami eredetileg mozgást jelent. Egy érzés, egy erő mozgásra késztet, azaz egy helyből elmozdulunk egy másik felé. De honnan lehet erőt meríteni ahhoz, hogy mozduljunk? Mindenképpen valamilyen érzelmet kell behoznunk a képbe. Ha azért kell angolt tanulnunk, mert kötelező az iskolában, az ugyebár nem tűnik olyan nagy motiváló erőnek. Ha a szüleim tartják jó ötletnek, az se az igazi. Ezek még elég távoli forrásnak tűnnek. Mi az, ami közelebb visz magamhoz? Ha azt nézzük, hogy jó jegyet kapni jó érzés, az már lehet motiváló erő. Akkor ha minket maguk a jegyek mozgatnak meg. Vagy hogy jobb leszek az osztályban mint X.Y. Bár erre én még azt mondanám, hogy csak a felszín kapargatása. Azt hiszem itt egy kis gondolkodás váltásra is szükség lehet. Hozzuk be a képbe a tervezést is! Nézzünk egy kicsit a jövőbe is, elvégre amit el akarunk érni, a mozgást, az a jövő felé visz előre.

Tervezni lehet rövid távra és hosszú távra is. Sőt akár közepes távra is. Természetesen attól is függ, hogy hanyadikos vagy, illetve igazíthatod a szintedhez is. Például megtervezheted magadnak, hogy ennek a tanévnek a végére jobb eredményed lesz. 3-as helyett 4-es, vagy 4-es helyett 5-ös. Az hogy elhatározod, hogy 4-es leszel, még önmagában nem fog előrevenni. Mi hát az, ami a hajtóerőt adja? Itt vissza kell hogy térjek az érzésekhez. Gondold el, érezd át, hogy év vége van és neked nagyon kellemes és jóleső érzés, hogy 5-ös lett az év végi eredményed. És ráadásul stabil tudásod is van, erre rá tudod építeni a jövő év anyagát is. Hát nem jó érzés? Nem kell stresszelni a negatív érzés miatt, hogy nem vagy jó és ki tudja mi lesz jövőre. De bontsuk csak le egy kicsit a folyamatot. Az érzést gondolom át tudod élni. Mármint az öröm és könnyedség érzését. De hacsak nem vagy nagy mágus, csak úgy hipp-hopp nem fogod átfesteni a valóságot. Szóval egy kis munkát is bele kell tenni. De ne fordíts hátat emiatt az írásomnak. Ez sem olyan bonyolult, mert hát motivációnak ott van a jó érzés, tudod.

  1. Nézzünk példákat arra mit tervezhetsz! Vedd elő a könyvedet és nézd meg, hogy a következő anyagrészekben mi lesz, milyen témaköröket fogtok venni. Olvass utána a témáknak, ha másképp nem megy, szerintem még akár magyarul is. Legyél nyitott a témára. Keress hozzá képeket. Az egyik középiskolás tankönyvben például sóbányákról van szó. Szerintem nagyon unalmas olvasmány, de hát akkor is túl kell jutni rajta, a szókincsét meg kell tanulni. Beírtam a salt mine sót a keresőbe és nagyon lenyűgöző képeket találtam.
  2. Készíts szókártyákat az anyag szavaiból és gyakorolj! (http://www.kitzkikz.com/flashcards/)
  3. Kérdezd meg bátran a tanárodat is, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy év végére jobb jegyed legyen. Hidd el a tanárok szeretik, ha a diákjaik érdeklődők és együttműködők. Értékelik, ha tenni akarsz magadért és motivált vagy.
  4. A nyelvtani feladatokat csináld meg többször. Ha már ki van töltve a munkafüzeted, akkor akár úgy is, hogy a megoldást külön írod egy füzetbe. Természetesen ne a már megoldott feladat egyszerű kimásolása legyen!
  5. Az idő is fontos ám! Nézd meg, hogy mennyi angolra szánt időt tudsz beiktatni a heti programodba. Legyen rendszeres. Heti 2-3 alkalom. Ha úgy látod nincs időd, akkor csinálj! Szokták mondani, hogy arra van időnk, amit akarunk... Nem kell egyszerre nagyon sok időt töltened az angolozással, a lényeg szerintem inkább a rendszerességen van. Már 15-20 perc alatt is sokat tudsz tenni a saját angol tudásodért.

And the last but not the least:

Találj az angolban egy olyan területet, ami tényleg érdekel. Tanulj, olvass, hallgass róla!

Az autók érdekelnek? Itt egy link, nézd meg! http://www.telegraph.co.uk/motoring/picturegalleries/9842829/The-10-best-cars-in-the-world.html?frame=2223394

Vagy a divat? http://www.supermodels-online.com/

Sport? http://extreme.com/blog/mountainbike/1004/10-questions-for-wyn-masters

Szóval egy szó mint száz ENGAGE YOURSELF! Azaz vesd bele magad a mozgásba az angol tanulás terén is!