Hogyan készülj a nyelvvizsgára, érettségire

Are you ready.jpg

Amikor tanítok, nagyon gyakran bevillan az a kép, hogy egy-egy tanuló egy sötét erdőben sétál és próbálja a kijáratot megtalálni. Ez persze velem is elő szokott fordulni, főleg, amikor új dologgal állok szemben. Próbálom megérteni, de mivel az adott területen még 'nem látok jól', nem látom hogyan kellene haladni. Ilyenkor szoktam valamilyen stratégiát keresni. Ez az angol tanulásával is így van, főképp pedig ha angol nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz. Sajnos nagyon sok esetben az a helyzet, hogy hiába tanul az egyén évekig, igazán átfogó képe nincs is arról, hogy mit kellene tudnia, illetve hogy hová kellene elérnie. Akkor a legnehezebb a helyzet, ha az illető fel sem fogja, hogy mit kellene tudnia. Ez az átlátás hiánya miatt van. Fogalma sincs, hogy mi az elvárás, és ezért azzal sincs tisztában, hogy mennyi munkát és energiát kell befektetnie ahhoz, hogy elérje a kívánt célt. Természetesen az időbeosztás is nagyon fontos, fel kell ismerni, hogy mennyi idő szükséges a kitűzött cél eléréséhez. Ezen felül a saját képességgel és tanulási stílussal is tisztában kell lenni.

A fent említett területekkel hogyan lehetsz tisztában? Egyrészt, és ez a legkönnyebb, ha egy angol tanárral konzultálsz. Ez lehet az iskolai tanárod is jó esetben, vagy bárki más szakértő. Kérdezz bátran rá, hogy mit tanácsol, hogy a célod eléréséhez mit kell tenned. Kérdezz rá az időre is, hogy Neked mennyi idő szükséges ahhoz, hogy elérd a célodat?

Amennyiben egyedül szeretnéd megállapítani, hogy milyen szinten állsz, csinálj meg egy-egy tesztet. Akár nyelvvizsgára készülsz, akár érettségire, bőven találsz anyagot, amivel fel tudod térképezni a tudásodat. Nézd meg hány százalékot tudsz elérni. Mérd fel azokat a területeket, ahol gyenge vagy! Például: hallás utáni értés, levélírás, stb. Ha találtál olyan területet, ahol még nagyon elmaradsz, akkor feküdj rá annak a felhúzására. Nyelvtani/szerkezeti elemeknél jegyzeteld ki, amikkel még nem találkoztál, vagy azokat a nyelvtani témákat, ahol hibáztál. Nézz utána, húzd fel a szintedet! Erre ajánlom az Essential Grammar in Use, a Language Links, a Huron's Check Book 8000 könyveket, mert címszavak alapján rá tudsz keresni a nyelvtani/szerkezeti elemre és gyakorolni. Például rájössz, hogy nem tudod helyesen használni az 'anyone' szót. Keress rá és gyakorold, hogy milyen mondatszerkezetben, hogyan kell használni.

A szókincs tesztelésére pedig keress egy listát és nézd végig, hogy mi az, ahol biztos a szókincsed és mi az, ahol még építeni kell. Ilyen listát szintén találsz a nyelvvizsgák honlapján. Nézd meg, hogy további altémákat tudsz-e a fő területekhez csatolni. Ha nem megy, akkor az valószínűleg azért van, mert nincs meg a szükséges szókincsed. Például Shopping témakörhöz kapcsolódóan mit lehet venni: types of shops, local shops versus online shops, shopping for different products, etc. Ha sikerült összegyűjtened címszavakat, akkor nézd meg, hogy azokról mit tudnál elmondani. Itt is igaz az, hogy ha nem tudsz mit mondani, akkor valószínűleg nincs meg hozzá a szókincsed. Vegyük példának a 'types of shop' témát. Itt fel lehet sorolni nagyon sok mindent: department store, bookshop, baker's, stationery's, etc. Tudnád folytatni a sort?

Szóval ne felejtsd, nézd meg hol állsz és építs fel egy tanulási stratégiát!