Szókincsfejlesztés nyelvvizsgára készülés közben

planets.jpg

A nyelvvizsgára készülésnek van egy nagyon hasznos mellékterméke, mégpedig hogy a közelgő időpont miatt megemelkedett stresszszint miatt sokkal több informciót képes az agyunk megtartani. Ezért ha sok tesztet oldunk meg, akkor a szókincsünk is növekedni fog. Ezen gondolkodtam el ma, miközben az Euro vizsgára készültünk és pont a Reading teszt feladatait végeztük. Egy régebbi tesztsorozat volt és az egyik feladatban olyan szókincs volt, amivel már egész jól el lehet társalogni a bolygókról meg a keringésükről. Azért ne parázzatok a B2 szintű nyelvvizsgákon ilyen téma nem kerül elő a szóbeli részen, de az írásbelin ezek után bármi lehetséges. És hogyan lehet úgy felkészülni, hogy semmi nem érjen váratlanul? Először is, nagyon jó gyakorlás ha megoldunk bármilyen B2 szinten fellelhető tesztet. Attól függetlenül, hogy például Eurora készülünk, nyugodtan végignézhetünk egy TELC-es felkészítő könyvet is. Bármilyen vizsgafelkészítő anyaggal felturbózhatjuk a szókincsünket. Zömében érdekesek is az anyagok. Természetesen hasznos dolog az olvasmányokban előforduló szókincset valamilyen formában rögzíteni, illetve kijegyzetelni, legyen az a hagyományos szótárazós módszer, szókártyák  használata, vagy szóábrák rajzolása. Eszembe jutottak a régi idők is, amikor én magam szótáraztam és jegyzeteltem rengeteget. Nekem kifejezetten érdekes és kihívás volt, hogy feldolgozzak egy-egy újabb szöveget vagy témakört.

Természetesen a nyelvvizsgára való felkészülés, amennyiben komolyan vesszük, időt és figyelmet követel. A következménye viszont, hogy sikerül a nyelvvizsgánk és fogjuk tudni használni a nyelvet. A nyelvvizsgára felkészítő könyveken kívül ajánlom a BBC honlapját, ahol mindig lehet érdekes olvasnivalókat találni. Ezúttal a BBC Travel szekcióból az Izlandot bemutató 'The land of the Elf Queen' című diasorozatot ajánlom, csodálatos képekkel és a hozzájuk fűzött megjegyzésekkel. Ezeket a témákat dolgozzák fel, nézd meg mit írnak róluk!

iceland.jpg

 

Mountain walks

Palace of the Elf Queen

Christ on Elf Rock

Life's necessities

Playing in a minefield

Extreme, erratic weather

 

http://www.bbc.com/travel/slideshow/20140304-the-land-of-the-elf-queen

 

Mik fordulhatnak elő témakörként az olvasásértési feladatokban? Érdekes történetek, események, híres vagy fontos emberek élete, jelentős filmek, könyvek, városok és helyek mindenképpen jó alapot adnak egy szövegértési feladat összeállításakor. Első ránézésre talán ijesztőnek tűnhet egy-egy ilyen szöveg, de ha egy pár ilyen jellegű szöveget elolvasol, akkor már kialakul egy ismerősség érzet és magabiztosabbá válhatsz az összetettebb szövegek olvasásakor. Egy jó tanács, ne parázz attól, hogy nem értesz minden szót, mert összességében véve, akkor is fel lehet fogni, miről szól a történet, ha vannak benne ismeretlen szavak. A szövegkörnyezetből rá lehet jönni sok szó jelentésére. Iktass be hetente három olvasási feladatot az életedbe, nem kell túl hosszúnak lenniük. Szokj hozzá, hogy nem tankönyvek számára írt olvasmányt olvasol (amelyek általában szerkesztve vannak, illetve leegyszerűsítve) és próbáld meg milyen az, amikor olyan olvasnivalóval foglalkozol, amit az anyanyelviek is olvasnak!