Listening skills

Hallás utáni értés angol nyelvvizsgákon

typhoon2.jpg
Natural disasters

Talán a hallás utáni értés tekinthető a legnehezebb vizsgafeladatnak az angol nyelvvizsgákon. Hogyan lehet hatásosan felkészülni erre a vizsgarészre? Először is nézz minél gyakrabban angol nyelvű médiát. Emellett azért nem árt, ha egy héten többször is leülsz tollal és papírral a kezedben és jegyzetelsz is közben. Hogy ezt miért tedd? Azért, mert a passzív hallgatás közben a figyelem elkalandozik, viszont a nyelvvizsgán feladatod is lesz, ahol bizony nagyon kell figyelni! Nem elég hogy érted, amik elhangzik, a feltett kérdéseket is jól meg kell válaszolnod. Általában ami a feladatban le van írva, az teljesen más szavakkal van megfogalmazva, mint amit hallasz. Erre úgy is tudsz készülni, hogy amikor mondjuk a BBC honlapján videó anyagokat nézel, egy pár szót kijegyzetelsz. A főnevekre és igékre koncentrálj elsősorban, mert azok hordozzák a lényegi mondanivalót. Ha készen vagy a jegyzeteléssel, akkor pedig saját magadnak hangosan kimondva mondjál mondatokat a leírt szavakkal. Ezek a mondatok természetesen azt adják vissza, amiről az anyagban szó volt. 

Gyakorlásnak nézed meg ezt a videót a BBC honlapjáról és keresd meg benne azokat a mondatokat, amiket itt felsorolok. Természetesen nem ugyanezekkel a szavakkal fogod hallani őket.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24953433

1. The typhoon hit the Philippines.

 

2. The city is destroyed.

 

3. Almost 250 thousand people live in the city.

 

4. It is like a giant pile of debris.

 

5. It is what is left of people's homes.

 

6. People have been coping without refuge and food.

 

Olyan szempontból is érdemes foglalkoznod ezzel a videóval, hogy a benne szereplő szókincs a Természet (Környezet) és természeti katasztrófák témakörbe beilleszthető. Hasznos lehet a számodra, ha úgy építed a szókincsedet, hogy témakörök köré szervezed. Miután megnézted a videót, nézd meg, hogy még mit tudnál elmondani a ’Nature’ témával kapcsolatban. Ha tudsz mit mondani, akkor nagy valószínűséggel megvan a szükséges szókincsed. Ebben az esetben, ha ilyen témában olvasol a nyelvvizsgán, vagy ha a hallás utáni értés ilyen témájúk, akkor jó esélyed van arra, hogy megértsd, miről van szó. Ha viszont nincs se angolul, se magyarul semmilyen épkézláb ötleted, hogy mi tartozik ebbe a témába, akkor az valószínűleg azért van, mert fehér folt a terület és nincs meg a megfelelő szókincsed. Legalábbis az aktív tartományban még nincs.

 

További hasznos ötlet, ha témakörökben ’nyitsz’ szókártyákat és azon összegyűjtesz egy-egy témába illeszkedő szavakat és kifejezéseket.

Natural disasters

 

Typhoon

the remains of a city

the typhoon hit the region

relief aids reached the city

water and food supply

relief workers

typhoon aid box

destruction

the city was fully destroyed

thousands of people are without shelter

Itt találhatsz szinonímákat és ellentétes jelentésű szavakat:

Thesaurus szinoma szótár

http://thesaurus.com/browse/hit