Tudsz bármiről írni?

Pub.jpg

Tudsz angolul bármiről írni? Milyen az angol íráskészséged? És a magyar? Szeretsz-e angolul írni? Mennyi lehetőséged van az íráskészséged gyakorolni?

Nyelviskolában tanító angol tanárként sokszor tapasztalom azt, hogy legkevesebb időt az angol levelek írására fordítjuk. Mert az olyan nehézkes, sok idő elmegy vele az órán és bizony a legtöbb esetben a diákok sem lelkesednek érte. Főleg, amikor angol nyelvvizsgára kell készülni és jön a levélírás rész. Igazából az szokott kiderülni, hogy levélírással se az általános iskolában, se a középiskolában nem tudtak alaposan foglalkozni. Tehát mondhatom, hogy ez nem egy könnyű terület,  és az óra tartalmába sem lehet olyan könnyedén beleilleszteni mint mondjuk egy hallás után értést gyakorló feladatot.

Viszont mégis fel kell készülni az angol nyelvvizsgának erre a részére is. Azért van egy olyan megoldás, amit akár otthon egyedül is tudsz gyakorolni, ez pedig az, hogy hogyan tudj minél gyorsabban ötletekkel előállni. Mert ha nincs ötleted hogy mit írj, az elég nagy buktató. 

Két nagy területre lehet felosztani az angol nyelvvizsgákon felmerülő írás feladatokat. Az egyik hivatalos levél, a másik pedig egy esszé formátum, amit persze lehet hogy egy újságcikk, vagy beszámoló formájában kell megírnod. Nagyon fontos, hogy mindegyik esetben ne feledkezz meg arról, hogy valamilyen hallgatóságnak írsz, ezért a megfelelő kötőszavakat is használnod kell, hogy koherensen és az olvasó számára érthetően írjál. Ha a számodra sem tiszta, hogy miről írsz, akkor az olvasó számára sem lesz tiszta a kép.

Az érthető és világos angol fogalmazás érdekében, mielőtt nekiállnál írni, foglald össze a gondolataidat. Készíts egy kis ábrát is, hogy saját magad számára is tisztán látható legyen miről akarsz írni. 

Vegyünk egy példát, nemrég láttam egy olyan Euro nyelvvizsgára felkészítő anyagban egy olyan 'Review' írás típusú feladatot, hogy a helyi pub bezárt és neked a helyi újságban beszámolót kell írnod, amiben arról írsz, hogy milyen jó lenne újból megnyitni. Na ez a feladat ez így elég ködös, de azért lehet belőle egy jó olvasmányt írni. Itt persze a Játékosság is bejön a képbe, fogjuk fel úgy mint egy játékot, hogy mit lehet vele kezdeni. Képzeld magad bele ebbe a szituba, Te tényleg nagyon szeretnéd ha ez a pub újból üzemelne. Ez egyébként egy 150 szavas fogalmazás, tehát nem is túl hosszú.

Hogyan kezdjünk neki? Először is ötleteléssel. Írjuk fel, hogy Reopening the pub és szedjünk össze 4-5 gondolatot hozzá. Ezekből a gondolatokból tudjuk majd megalkotni a bekezdéseket. Például: the good services of the pub, everybody misses it, steps to reopen it, the new era of the pub. Aztán ha megvannak ezek a fő témakörök, akkor ezekből írjunk egy-egy szakaszt. Hosszabb esszéírásnál egy-egy ilyen fő témakör kitesz egy bekezdést is, viszont itt az írás rövidsége miatt nem kell szétszedni ennyire a szöveget. Ne felejtsük el, hogy igazából minden típusú írásnak van felvezető része és befejező része is Ezért először említsük meg a témát, amiben írunk. Ebben az esetben lehet például ilyen:

The pub in the city center 'To the Red Rose' was the favourite past time place for many of us. Unfortuntely we were forced to close it last month due to several reasons.

As many remember, the service in the pub was outstanding with great food and of course with a very good selection of beer. In addition, the music that was on all the time added a fine atmoshphere as well.

Now when I walk in our town's street I can hear people talking about the pub. Everybody misses 'To the Red Rose' and wish to have it open again. There are not any other places where they could come together for a couple of hours and wish the old days back.

So hereby I would like to express my wish to reopen the restaurant and let people know that I am looking for help. It would be great if there was someone who could help with the finances of the reopening. Let's have the greatest pub and entertainment center open again and everybody can meet their friends in a cozy and friendly place. 

And finally we could have our loved 'To the Red Rose' pub back. Would not it be nice?

Ami még nagyon fontos, amikor az ötleteinket gyűjtjük, hagyjuk, hogy szabadon jöjjenek a gondolatok. Rossz ötlet nem lehet, a következő fontos lépés ezek után az, hogy pontosan és nyelvtanilag helyesen rakjuk össze a mondatokat!

Címkék: írás