Szórakozás témakör

Theme parks

rollercoaster.jpg

Szórakozás illetve szabadidő témába illeszkedik az a hír, amit a BBC hírei között találtam. Arról szól, hogy (már megint) egy hullámvasúton fennragadtak emberek. Hát elég kellemetlen lehet, de mi most ezúttal használjuk fel ezt a hírt arra, hogy bővítjük az angol szókincsünket és fejlesztjük a hallás utáni értésünket. Az angol középfokú nyelvvizsgákon és az érettségin témakörként szereplő Szórakozás - Entertainment és Szabadidő - Free time témába egyaránt illeszkedik a tartalma. 

1. Először nézd meg a videót! Erre a kérdésre válaszolj!

How many were stuck?

2. Aztán nézd meg még egyszer és töltsd ki a hiányzó szavakat ebben a szövegben!

You expect to pay for ________ but maybe not for something as frightening as this rollercoaster suddenly stopping high above the ________ and in the ________. People on board were ________ for more than two hours. Here firefighters are ________ the twelve that got stuck. One person was taken to hospital with minor ________. That was a ride to ________!

Florida thrill-seekers stuck on top of rollercoaster

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-24479142

'Fastest' rollercoaster opens in Los Angeles

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23041234

Roller coaster glossary

http://www.ultimaterollercoaster.com/coasters/glossary/

Ha már a szórakozás és szabadidő témakörnél tartunk, készüljünk a szóbeli részre is, azaz gyakoroljuk a szóbeli megnyilvánulást is. Mit mondanál el, ha három percig a ’theme park’ mint szórakozási lehetőségről lenne szó. A sikeres szóbeli kommunikáció lényege, hogy átgondoltan és összefogottan mondjuk el, amit szeretnénk kifejezni. Az angol nyelvvizsgára fel tudunk a megadott témakörök alapján készülni. Amennyiben komolyan vesszük a készülést, sok meglepetés nem érhet az angol nyelvvizsga szóbeli részén. Ez igaz az angol érettségire is. Készítettem egy ábrát, aminek a segítségével tudsz gyakorolni. Persze mást is lehet mondani, én most ezekre gondoltam a ’theme park’ témakörrel kapcsolatban. Pár mondatot bizonyára te is tudsz az itt látható ötletek alapján mondani. Megpróbálod?

 Theme parks.gif

Íme, egy példa. Nem teljes, ötletadónak szántam. Te hogyan állnál neki? Még mit lenne érdemes elmondani?

 

'Theme parks are great places to spend your free time. Unfortunately there is no theme park in Hungary so if you want to go to one, you have to go abroad. You can find many good ones in Europe; probably the most famous one is Disneyland in Paris. It is worth going to a theme park anytime throughout the year, still the best seasons are spring and summer. There are plenty of different rides at a theme park. Some of them are good for all the family, for the big ones and small ones both, but some rides are good only for the older as they can be very scary.'