Szituációk angol érettségin, nyelvvizsgán

Hogyan készülj a szituációs feladatokra?

Talking Clipart 2.JPG

Angol nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz és szeretnéd tudni mi várhat rád a szituációs feladatnál?

Hát először is, arra készülj fel, hogy az élet bármely területén képes legyél egy társalgó partnerrel egy adott témában 'problémát' megoldani. Illetve talán a legpraktikusabb az, ha az adott nyelvvizsga típus témakörei mentén szépen végighaladsz és megnézed, hogy milyen lehetséges megoldandó feladatok fordulhatnak elő. Említek egy pár példát:

egy barátodnak meglepetés bulit szeretnétek tartani és egy barátoddal megbeszélitek, hogy hol, hogyan, hová, kikkel szervezzétek a bulit;

szeretnél egy sportautót venni, de nincs elég pénzed, így egy barátod segítségével megnézitek mi a lehető leggyorsabb út a pénzszerzéshez;

házat szeretnél venni és tanácsért fordulsz a bátyádhoz, hogy milyen környéken érdemes vásárolni;

külföldi vendégeket vársz, akiket el kell vinned városnézésre, össze kell gyűjtened a legfontosabb helyeket, amiket érdemes megmutatni nekik. 

Ezekben a szóbeli szituációs feladatokban az a közös, hogy van egy központi probléma illetve téma, amit meg kell oldani és egy partner segítségével úgymond megegyezésre jutni. A partner segít az ötletek előállításában és a lehető legjobb megoldás kiválasztásában. Természetes az nem működőképes párbeszéd a nyelvvizsgán, hogy van egy problémád, arra a partnered mond valamit és te azt rögtön el is fogadod és öt másodperc alatt megvan a megoldás és egyezségre juttok. Ennél azért tovább kell 'húzni' a párbeszédet, ami persze sok esetben egy erősen mesterkélt párbeszédet okoz. Természetesen a szituációs vizsgafeladatokat eleve úgy állítják össze, hogy több pont mentén kell haladni, ilyen módon vezetve van a párbeszéd és nem fogjátok időnek előtte abbahagyni. Erre persze figyelni is kell, a megadott szempontoknak el kell hangozni a párbeszéd folyamán. Például a meglepetés buli esetén beszélnetek kell arról, hogy milyenféle feladatokat igényel a szervezés: szendvicseket készíteni, italt vásárolni, lefoglalni a buli helyszínét, meghívókat kiküldeni satöbbi. Aztán a zenei stílusról is beszéljetek például, mert a barátotoknak kényes a zenei ízlése. Meg lehet beszélni, hogy ki milyen részfeladatot csinál és mennyi pénzt kell gyűjteni. Természetesen ezek a párbeszédek úgy vannak felvázolva, hogy azt egy hétköznapi életet élő egyén el tudja képzelni és eljátszani. Tehát speciális ismeretet nem igényel, például olyat nem kell megtárgyalni, hogy a homár hány percig kell főzni és milyen körülmények között szervírozni. :-)

Szóval kezdd már ma a készülést! Gondold át, hogy például most hétvégén milyen témákban tárgyaltál a barátaiddal és miket kell megvitatnotok. Készíts róla jegyzetet! Aztán írjál párbeszédet! Arra is gondoljál, hogy legyen benne ’csavar’. A meglepetés bulis témánál maradva, például egyikőtök javasolja, azt, hogy legyenek szalámis szendvicsek, mire a másik felveti, hogy de azt Johnny nem szereti, mert allergiás rá. Tehát ez egy felvetett ötlet, de el kell utasítani és helyette egy másik megoldást keresni. Ezeket gyűjtsd össze egy külön mappában, hogy amikor közeleg a nyelvvizsga vagy érettségi ideje, már csak át kelljen nézned. 

További nagyon fontos dolog a szituációs párbeszédekkel kapcsolatban, hogy vannak bizonyos szituációs kifejezések, amiket használnod kell. Például:

I think you're right.

Is that all right with you?

I think it's a great idea.

That's not what I had in mind.

What about having lunch in an Italian restaurant?

Shall we see a film tonight?

Do you think we're set?

Azaz, a lényeg, hogy a szituációs párbeszédek során tudjuk az egyetértésünket, nemtetszésünket kifejezni, illetve, hogy tudjunk olyan kifejezéseket használni, amelyek egyezkedés közben tovább viszik a párbeszéd menetét.

Talking Clipart.JPG