Neked mi okozza a legtöbb problémát az angolban?

Avagy találjuk meg gyenge pontjainkat!

Happy studying.jpg

Hogyan tanulhatnál még hasznosabban és eredményre vezetőbben angolul?

Térképezd fel a gyengeségeidet! Legyél őszinte magadhoz! Mielőtt nekiállnál a nyelvvizsgára készülni, vagy esetleg az érettségire, nem árt megnézni melyek a legproblémásabb területek. Ez azért hasznos, mert így tudni fogod, hogy hová kell a legtöbb figyelmet fordítanod, illetve melyik a legsürgetőbb terület. 

Ehhez először is nézzük a négy fő készségterületet: Listening, Speaking, Reading and Writing. És kiegészíthetjük még két területtel: Vocabulary and Grammar.

Listening:

Itt először is azt nézzük meg, hogy milyen gyakran szoktál angol nyelven bármilyen anyagot hallgatni. Akár órai anyaghoz kapcsolódóan, vagy híreket, blogbejegyzéseket angolul. Ha itt esetleg azt kell válaszolnod, hogy nem szoktál hallgatni, akkor sürgősen kezd el a gyakorlást. Igazából ez az a terület, amire az angol órákon is a legkevesebb idő jut, illetve amit otthon a legkevésbé jut eszükbe a diákoknak gyakorolni. Lehet a YouTube-on is számos anyagot meghallgatni, vagy a BBC honlapján egyperces híreket, illetve egyéb érdekes rövid témákat hallgatni: http://www.bbc.co.uk/news/video_and_audio/

Speaking:

Ki tudod-e magad fejezni különböző témákban, úgy hogy összefoglalod az adott területet (pl. Homes and houses), tudsz-e különböző szituációkban angolul megnyilvánulni (pl. udvariasan elutasítani egy meghívást)?

Reading:

Képes vagy-e arra, hogy egy újságcikket miután elolvastad, összefoglalod és a témával kapcsolatban kifejezed a véleményed?

Writing:

Tisztában vagy-e a baráti levél és a hivatalos levél közötti különbségekkel? Meg tudsz-e írni például egy 50 szavas információkérő levelet? És egy 200 szavas fogalmazást strukturáltan?

Vocabulary:

Hogy érzed, mennyire kiterjedt a szókincsed? Nézd meg milyen témák vannak a nyelvvizsgákon és hogy melyik terület az, ahol esetleg a legtöbb fejlesztenivaló van a szókincseden. Példának az ECL nyelvvizsga témaköreit itt olvashatod: http://www.ecl.hu/pages/template2.aspx?id=8146

Grammar:

Érdemes idejekorán a nyelvtanunkat is feltérképezni, de valószínűleg tisztában vagy azzal, mik azok a területek, ahol nem nagyon figyeltél az órán. :-) Ide is egy példa, hogy mit is kellene tudni:

http://www.euroexam.org/tanar-vagyok/felkeszites/ertekeles-kovetelmenyek/nyelvtani-szerkezetek/b2

Szóval ez lehet az első lépés a nyelvvizsgára való felkészülésben. Nézd át mit tudsz és mit nem, hogy aztán szervezetten és hatékonyan tudjál készülni. És az időről se feledkezz meg! Nézd meg mikor kell vizsgáznod és oszd be az idődet!

Nagyon kellemes és hatékony tanulást kívánok!

Itt is találsz hasznos olvasnivalót a témával kapcsolatban:

http://drawingenglish.hu/?p=527