Szavak hálóba rendezése

Hogyan jegyezhetünk meg szavakat hosszútávúan?

 baby looking out of window.jpg

Szavakat úgy tudunk a legkönnyebben megjegyezni, ha gondolati és logikai hálóba szőjük őket. Ha pedig még mentális képeket, mozgást, ízt és egyéb érzékeket is hozzájuk kapcsolunk még jobban felturbózzuk a memóriánk kapacitását. Minél több szinten és többféleképpen kapcsoljuk össze a szavakat, annál inkább maradnak meg ’stabilan’ a hálóban és nem tűnnek el olyan könnyedén, mint amikor egy szódolgozatra készülvén csak gyorsan bemagoljuk a minden logika nélkül egymás alá írt szavakat. Ismerős a helyzet, hogy dolgozat után szinte már másnap nem emlékszünk a szavak zömére?

Érdemes az angol szavak kollokációival is foglalkozni, azaz állandósult szókapcsolatokkal. A szótárazós módszer helyett bátran rajzoljunk szóhálókat. És miközben a szavakat írjuk, mentálisan képzeljük is el őket vagy lássuk a belső látásunkkal. Elevenítsük meg a szavakat!

Az alábbi honlapon tudjátok megnézi, hogy az angol szavak hogyan kacsolhatók egymáshoz:

http://wordassociations.net/

 

Nézzünk egy példát, hogy hogyan lehet szavakat egymáshoz kapcsolni. A ’flower’ szóra gondoltam és körben láthatóak mire asszociáltam ezzel a szóval kapcsolatban. Aztán azt néztem meg, hogy ezeknek a szavaknak milyen további kapcsolódási pontjaik vannak. Ilyen ábrákat könnyen lehet szabad kézzel is rajzolni. Ehhez az kell, hogy futassuk át magunkban, hogy milyen mentális kapcsolódási pontokat tudunk az adott szóval kapcsolatban.

Word web flower.pdf

flower.jpg(Képek innen:

http://s98.photobucket.com/user/IronMike_55/media/Humorous/LittleBabyandPuppyLookingOutTheWind.jpg.html)

 http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://images.fanpop.com)

További olvasnivaló a Szóhálókkal kapcsolatban:

http://drawingenglish.hu/?p=341