Levélírás és esszé a nyelvvizsgán

Nyelvvizsgán tipikusan előforduló esszétípusok a leíró és a megvitató esszé. A leíró esszénél leírást adsz egy történetről vagy eseményről, a megvitató esszénél pedig véleményt formálsz egy témával kapcsolatban.

Az esszének három fő része van: az első részben bevezetem, hogy miről fog szólni az írásom, a következő részben a fő témát taglalom (ez is állhat több bekezdésből), az utolsó pedig a lezáró rész, amiben a fent tárgyaltakat összegzed.

Az esszéírás mint stílus az ECL nyelvvizsgán és az érettségin fordul elő. Bár levelet kell írni, mégis nem árt tudni, hogy valójában stílusban esszéírásról van szó, és ugyan maga a fogalmazás rövid, mégis érdemes az esszéírás szempontjait tudni ahhoz, hogy kerek legyen a szövegünk.  Az ECL nyelvvizsgán kb. 200 szavas fogalmazást (levelet) kell írni. Egy ECL gyakorlókönyvből kiemelt példát láthattok a csatolt dokumentumban.

Mintalevél.pdf

Még egy példát láthattok az ECL honlapján:

http://inyt.pte.hu/en_b2.html

 Az érettségis 100-120 szavas fogalmazásra pedig itt láthattok példát:

http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_kozep_2012osz/k_angol_12okt_fl.pdf

 Egy jól megírt és élvezetes esszé kritériumai:

  • legyen egy jól felépített váza (introductory statement, body, conclusion),
  • a mondanivaló legyen logikusan és érthetően leírva, ehhez a megfelelő kötőszavakat és kifejezéseket kell használni
  • adjunk meg példákat a mondanivalónk alátámasztására
  • természetesen nyelvtanilag helyesen szerkesztett, összetett mondatokat írjunk
  • használjunk olyan kifejezéseket, amelyekkel a gondolatainkat alátámaszthatjuk, (esetleg ellentétek kifejezésére használatos kifejezéseket), illetve az összegzéskor használatos kifejezést is használjunk
Címkék: levél, esszéírás