Mik a leggyakrabban használt angol igeidők?

Tudod mik a leggyakoribb igealakok és igeidők az angolban?

hourglass-2912968_1920.jpg

 Az angolhoz képest a magyarban sokkal több igealak van, már ha csak magát az igeragozást nézzük. Én megyek, te mész, ő megy, mi megyünk, ti mentek, ők mennek, ez így a magyarban 6 különbőző alak, míg az angolban I go, you go, he/she/it goes, we go, you go they go, lényegében csak 2 -féle (go és goes).

Viszont amikor az igeidőkről beszélünk, akkor az angolban az igék sokkal többféle verziót tudnak felvenni mint a magyar:

Megyek a boltba, elmentem a boltba, el fogok menni a boltba. Ez a magyar három idősík, három variáció van: megyek, mentem, menni fogok.

Az angolban többféle lehetőség van:

I go to the shop, I'm going to the shop, I have gone to the shop, I have been going to the shop, I had gone to the shop, I had been going to the shop, I will go to the shop, I will be going to the shop, I will have gone to the shop, I will have been going to the shop

Szóval, amikor az igeidőkről van szó, azt látjuk, hogy a magyarhoz képest eléggé sokrétűen tudja magát kifejezni az angol. Ne ijedj meg a felsorolt variációktól! Ahhoz, hogy jól tudj angolul beszélni, ennél kevesebb is elég. Természetesen, ha igazán jól szeretnél angolul tudni, akkor nem árt ha az összes igeidőt tudod használni, de már 5 igeidő használatával is jól ki tudod magadat fejezni.

A 12 igeidőből 5 olyan van, amelyet a mindennapi használatban gyakran haszálunk:

A múlt idő kifejezésére: past continuous (was looking), past simple (looked), present perfect (have looked)

A jelen idő kifejezésére: present simple (look/looks), present continuous (am/is/are looking)

A jövő idő kifejezésére: future simple (will look), present continuous (am/is/are looking)

 

Az angolban 3 igeidő van, (present, past, future – jelen, múlt, jövő) mindegyiken 4 sík: simple, continuous, perfect, perfect continous.

Így jön össze a 12:

present simple, present continuous, present perfect, present perfect continuous

past simple, past continuous, past perfect, past perfect continuous

future simple, future continuous, future perfect, future perfect continuous

A simple, continuous, perfect és perfect continuous szavaknak van logikája, jelentése, ami az igeidők megértésében segítenek:

  • a simple egyszerit jelent

  • a continuous éppen történő dolgot, bármelyik idő síkon is vagyunk

  • a perfect mindig egy olyan cselekvés, ami időben kevéssel megelőz egy utána következő cselekvést

  • a perfect continuous szintén egy valamivel későbbi cselekvés előtt történő dologra használható, de itt a cselekvés folyamatosságán, hosszán van a hangsúly.

Itt most nem megyek bele hosszabb magyarázatba, ez az írásom inkább arról szó, hogy melyek azok az igeiők, amiket a leggyakrabban használunk.

 

A jövő időt többféleképpen is ki lehet fejezni, például ha valamit tervezel csinálni, akkor használhatod a 'to be going to' szerkezetet is. I am going to have a party at the weekend.

A folyamatos jelen időt is lehet a jövő kifejezésére használni, olyan dolgokra, amiket nagyon biztosan meg fogunk csinálni, mert már 'elrendeztük, megszerveztük' a részleteket. I am seeing my doctor on Tuesday.

Amikor több dolgot említünk egyszerre, az igeidőkkel tudjuk megmutatni, hogy mi mikor történt, azaz sorrendet tudunk felállítani.

I started watching the film, when he called me to say that he had just lost his keys and I would have to let him in.

Az I started watching the film és a when he called me to say kábé egyidőben történtek,

he had just lost his keys hamarabb történt mint a másik két cselekvés

I would have to let him in majd be kell hogy eresszem, ez már a jövőre utal

 

Ilyen szinten a magyar nem tud igeidőkkel különbséget tenni a különböző idősorrendben történt cselekvések között, ilyenkor körülírásra és pontosításra van szükségünk:

Éppen elkezdtem nézni a filmet, amikor felhívott, hogy elmondja, hogy elveszítette a kulcsát és majd be kell hogy engedjem.

Szeretnéd hogy jobb és rendezettebb legyen az angolod? Jelentkezz a 18 leckéből álló, ingyenes nyelvtan tanfolyamra, amivel még jobbá teheted az angolod! A leckék az email fiókodba fognak érkezni. Csak jelentkezned kell! Klikk ide!