Hallott szövegértés - miért nem érted?

Több oka is lehet annak, ha nem érted a hallott szöveget. Talán az egyik legalapabb probléma az, hogy egészen egyszerűen hiányzik a tapasztalat. Miért hiányzik és hogyan orvosolható a probléma?kozzi-sound_wave_illustration-883x588_1.jpg

A nyelvórákon sajnos nagyon kevés idő jut a hallott szöveg értésére és bizony a legtöbbször a diákok sem fogják fel ennek a jelentőségét. Pedig ha belegondolsz, hogy még a saját anyanyelved elsajátítása is a passzív hallgatással kezdődött, már jóval a megszületésed előtt, akkor rájöhetsz, hogy talán ez a legelső készség, amit mindenekelőtt fejleszteni kellene!

De miért is mondom ezt? Először is azért a legfontosabb (lenne) a hallgatás, mert amit te az órán a diáktársaiddal beszélsz, illetve ahogyan a tanár lassan és érthetően beszél, az teljesen más attól mint amit az anyanyelvi beszélők beszélnek. Ezért is nehéz értened az anyanyelvi beszélőket. Teljesen más beszédstílus, más tempó, más kifejezések. Ezt viszont csak úgy tudod magadba szívni, ha sokat hallgatsz. Másként bizony nem megy. Hacsak nem vagy őstehetség. De az ezért elég ritka, ezért tenned kell érte.

Szerencsére nem bonyolult dolog anyanyelvi angolt hallgatni, vehetsz hangoskönyvet, vagy akár letölthetsz, nézheted a híreket angolul, illetve filmeket is angolul tölts be! Persze nem kell rögtön hosszú részeket angolul nézned és hallgatnod, valószínűleg 10 perc után már fáradni fogsz, ha nem vagy hozzászokva. Ezért nyugodtan oszd el rövidebb részekre, vagy ha filmet nézel, azt is megteheted, hogy egy idő után átállítod a nyelvet olyan nyelvre, amit tökéletsen értesz. És az is fontos, hogy ne arra görcsölj rá, hogy te most angolul akarod megérteni. Ezt ne tedd! A legelső dolog, amit el kell sajátítanod a tanulásod folyamán az az, hogy rá tudj hangolódni a nyelvre. Figyeld a ritmusát, az intonációját!  Egy film esetében ráadásul az arckifejezések is sok mindent elárulnak. Amikor már kialakult benned a nyelv hangzásának az ismerete, akkor szépen ki fog alalkulni az is, hogy egyre többet értesz meg és fogsz fel a mondanivalóból. De ha nem engeded meg magadnak, hogy úgymond együtt hullámozzál  a nyelvvel, akkor az értésedet is nagyban gátlod szerintem. Még egy jó tanács, ne akarj minden szót egyszerre meghallani és megérteni, mert akkor pont az akaratos megértésre fogsz fókuszálni. Ehelyett inkább próbálj elsősorban a jelentést hordozó szavakra figyelni, mint a főnevek és az igék, mert a lényegi jelentés ezekben van. A nyelvtani szavak, prepozíciók, névmások ugyan fontosak, de a lényeget nem ezek hordozzák, inkább egységbe fűzik a szavakat. Természetesen ezek is fontosak, de ha már kialakult az úgymond hallás utáni készséged, akkor ezeket a szavakat a 'háttértudásod' úgyis kipótolja. A hallás folyamán egyébként sem fogunk fel egyszerre minden szót, figyeld meg egyszer, hogy az anyanyelveden hogyan érted meg a nyelvet. Biztos, hogy te sem hallasz ki minden egyes szót. Úgymond a meg nem hallott szót utána tudod pótolni, a beépített tudásod alapján. 

A fentiekhez természetesen gyakorlás szükséges, ezt valahogy mindenképpen be kell építened a mindennnapjaidba. Az órai gyakorlás szerintem egyértelműen nagyon nem elég! 

Emellett még vedd figyelembe a beszélt angol jellegzetességeit, például, hogy ha egy szó magánhagzóval kezdődik, akkor az előtte lévő szó utolsó mással hangzó hangja gyakran egybeolvad vele és ezért esetleg azt hiheted, hogy valami más szót hallasz. Az is gyakran előfordul, hogy azért nem érted meg amit mondanak, mert a te kiejtésed rossz és rosszul rögzült benned a szó. Így amikor a helyes verziót hallod, akkor nem ismered fel a szót. Itt még említést kell tenni a szavak hangsúlyozásáról, ami teljesen eltér a magyarétól. A magyarban minden szót elöl hangsúlyozunk, az angolban ez változó, lehet elöl, lehet hátul, vagy akár a második vagy harmadik szótagon. A mondaton belül is bizonyos szavak, pont a főnevek és igék hangsúlyosabban vannak kiejtve, illetve az úgynevezett nyelvtani szavak (névmások, prepozíciók, stb) gyengén ejtődnek ki. Ez adja az egész nyelv jellegzetes ritmusát és intonációját. Ha ezekkel tisztában vagy, akkor a hallott szövegértésed is gyorsabban fog fejlődni. De ehhez természetesen a szókincsedet is fejleszteni kell!

Ha esetleg valamilyen frusztráció illetve rossz érzése ért már az angol tanulásod folyamán, akkor valahogy ezt a negatív érzést is ki kell törölni, mert sajnos nagyon erőteljesen vissza tud fogni. Sajnos sokszor van, hogy az iskolában nem megerősítést, hanem inkább elbártalanítást kap a diák.

Bármi is legyen a háttérben, a fejlődésedért TE magad tudsz tenni a legtöbbet ! Ezért iktass be a heti menetedbe több alkalmat is, amikor legalább néhány percre angol nyelvű anyagot hallgatsz!

A témáról itt is olvashatsz! Klikk ide!

http://eletkepesangol.hu/hallod-de-nem-erted