Nyelvvizsga és felkészültség

Készen állok az angol nyelvvizsgára?

 

Annak, hogy valaki nyelvvizsgázzon, vannak bizonyos kritériumai. Illetve egészen pontosan annak, hogy sikeresen teljesítse a vizsgát. Sokan mennek el úgy nyelvvizsgázni, hogy nincsenek tisztában se a saját szintjükkel, se azzal, hogy mit kellene tudniuk. Ez a félreértés, illetve félretájékozottság hogyan lehetséges?

 

Egyrészt, lehet, hogy valaki már évek óta tanul angolul és jó jegyeket szokott kapni. Ennek alapján lehet olyan érzése, hogy jól tud. Na de ez vajon jelentheti-e azt, hogy a szintje megfelel egy középfokú nyelvvizsgán elvárt tudással? A középfokú nyelvvizsga B2 szintű. Ha a könyv, amiből az iskolában tanul, ez alatt van, B1 vagy A2, akkor, hacsak nincs még nagyon sok idő a nyelvvizsgáig, még nagyon sok tanulnivaló van hátra. Ha esetleg A1 szinten van és mondjuk jövőre nyelvvizsgázna vagy érettségizne, akkor gondolja át, hogy reális-e a cél. Természetesen lehetetlen nincs és egyébként is minden az akaraterőn és kitartáson múlik, de mindenképpen érdemes megnézni a nyelvvizsgák követelményrendszerét, hogy biztosan tiszta kép legyen a követelményeket illetően. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos 'emésztési' időre is szükség van, azaz, a tanultak elmélyítése és aktívvá tétele is igényel időt. Ha a közeljövőben nyelvvizsgára szeretnél jelentkezni, gondold át ezeket: mind a négy készségterületen magabiztos-e a tudásod. Ez a négy készségterület: Listening, Speaking, Reading, Writing. Rendelkezel-e megfelelően kiterjedt szókinccsel? Nézd meg a nyelvvizsgák holnapján a témaköröket! Talán a legegyszerűbb módja a tesztelésnek, hogy a témakörökről tudnál-e 3-4 percig beszélni önállóan? Ha ez viszonylag jól megy a témakörök zöménél, akkor nincs ok aggodalomra. Ellenben, ha a legtöbb esetben ötleted sincs, hogy miről beszélhetnél, akkor viszont sürgősen el kell gondolkodnod. Egyrészt ha nincs mit mondanod, akkor a témában sem vagy jártas, nemhogy megfelelő szókinccsel rendelkezel. Persze az is lehet, hogy szókincsed van, de még nem olyan stabil és jól összeszervezett a tudásod, hogy összetettebben ki tudd magadat fejezni. Ki tudod-e magadat fejezni beszélgetés közben úgy, hogy tudsz megfelelően kezdeményezni illetve reagálni? Például tudod-e a megfelelő kifejezéseket arra, hogy egyetértésedet, nemtetszésedet kinyilvánítsd, vagy le tudsz-e egy témakört finoman és megfelelő eredménnyel zárni? Vagy tudsz-e javasolni, kérni, elutasítani? Tudsz-e hivatalos levelet írni különböző témákban a fő levéltípusokban: állásra jelentkezés, panaszlevél, információkérő levél? Tudsz-e összefüggő és koherens fogalmazást írni számos különböző témában? Például meg tudnál-e könnyedén írni egy filmkritikát, vagy egy újságcikket valamilyen közösséget érintő témáról? Milyen szinten vagy hozzászokva különböző témájú angol nyelvű műsorok és interjúk hallgatásához? Megértenél-e, mondjuk egy környezeti katasztrófákról szóló rádióműsort? Vagy bármilyen rádióműsort, ami a nyelvvizsgák által felsorolt témakörök tartalmát dolgozza fel?

 

Itt most természetesen nem soroltam fel mindent, ami egy középfokú nyelvvizsgán előfordulhat, inkább arra szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy egy sikeres nyelvvizsgáért meg kell dolgozni és időben el kell kezdeni készülni!

 

Linkek, ahol utána tudsz nézni a követelményeknek:

http://www.euroexam.hu

http://telc.hu

http://www.ecl.hu

http://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/feladatsorok