Make a paragraph

Hogyan lehet egy bekezdést írni egy szóból?

rain.jpg

Gyakran az írástudásunkat az hátráltatja, hogy nem tudjuk hogyan lehet a szavakat mondatokká, majd azokat bekezdésekké formálni. Ez egy készség, ami van, akinek jól megy, mert eleve van hozzá érzéke, van, akinek meg kevésbé. De gyakorolni lehet és akkor ügyesebbé válunk az írás terén. A gyakorláshoz meg nem is kell túl sok minden, csak kitartás. 

Nézzük meg hogyan lehet bejáratni az mondatgyártó készségünket! 

Vegyünk egy szót, mondjuk 'rain', ez lesz a bekezdésünk központi témája. Gyorsan írjuk le, hogy mi jut róla eszünkbe. Ne mondatok legyenek, hanem szavak. Például: cold, damp, freshness, mist, October, blooming. Nekem ezek jöttek hirtelen, de persze még sok más mindenre lehet asszociálni, attól függ, kiben milyen érzések vannak és milyen szemüvegen keresztül szemléli a világot. 

Aztán fogjuk meg a szavakat és egészítsük ki őket egy kicsit. Hogyan lehet ezeket a szavakat kiegészíteni? Ha főnevünk van, akkor írjunk elé melléknevet. Ha ige, akkor kapcsoljunk hozzá határozót. Ha melléknév, akkor is próbáljunk valamit hozzákapcsolni. Például: cold and rainy, damp and wet, cool freshness, white mist, early October morning, breathtaking blooming. 

Mit is csinálunk ilyenkor, amikor szavakat használunk? Az érzésvilágunkat és felfogásunkat tágítjuk. Ilyen formán egyre szélesebb kaput nyitunk a kreatív és vidám énünk előtt és egyik szóról asszociálunk a másikra, ami előbb-vagy utóbb lehetővé teszi, hogy kiáradjanak a gondolatok és szavak belőlünk. 

Folytassuk tovább! A kibővített szavainkból alakítsunk még hosszabbat!

Például:

Cold and rainy days make me slow and I'd rather stay inside with a nice cup of tea.

When the weather is damp and wet the best way to dress up is to wear waterproof clothing.

The cool freshness of a rainy day makes you fresh and active.

After a downpour there is a white mist above the ground that makes you feel a bit spooky.

Sometimes in early October morning we can get up to find the world dressed up in a wet mist.

Rainy days bring us a breathtakingly beautiful and colourful blooming of flowers.

A következő lépésben pedig kötőszók segítségével fűzzük ezeket a mondatokat úgy egybe, hogy egy koherens bekezdés váljon belőle. Ne felejtsük el, hogy egy bekezdésnek is van egy bevezető első sora, ebben vázoljuk fel a témát, amiről az adott bekezdés szólni fog. Egy lezáró sort is tegyünk hozzá, hogy szép legyen a befejezése is!

I have different feelings about rain. Sometimes I love it, sometimes I don't. For instance, very often when it is cold and rainy, I become slow and I prefer staying inside my warm house with a nice cup of hot tea. Sometimes I get up in early October mornings and find the world dressed up in white mist and wetness. In this case when I venture out, it is best to dress up in waterproof clothing. On the other hand, rain has its positive side as well. The cool freshness of a rainy day can make you fresh and active for the whole day. And when it is the spring season a rainy day can bring us a breathtakingly beautiful and colourful blooming of flowers. Overall, I think that rain is an essential part of our life.

És íme, így lett egy 137 szavas bekezdés a 'rain' szó alapján. Hogy tetszett? Megpróbálod Te is? Ennek a feladatnak az a lényege, hogy engedjük meg magunkat, hogy legyenek gondolataink és ahogy azok összeálljanak mondatokká, majd bekezdésekké. Érdemes gyakorolni, mert egy idő után ezekre a lépésekre oda se kell figyelni, jönnek a mondatok maguktól.

Kellemes gyakorlást kívánok!

Címkék: írás