Írásbeli feladatok az angol nyelvvizsgán

Esszéírás az angol nyelvvizsgákon

A következő írásban az összehasonlító esszéíráshoz nézünk meg szempontokat.

writing_1.jpg

Ha valamilyen termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban a véleményünket adjuk, akkor a lehető legpraktikusabb, ha összehasonlítunk két vagy több terméket, abból a célból, hogy az olvasó számára érthetően és világosan felvázoljuk a minőségbeli különbségeket.

Először nézzük meg, hogy mivel kapcsolatban adhatjuk a véleményünket. Íme néhány ötlet:

otthon főzött étel fogyasztása, vagy elvitelre rendelés

kávéfogyasztás vagy teafogyasztás

belföldön vagy külföldön nyaralás

vidéki vagy városi élet

online vásárlás vagy bevásárlóközpontban

kisméretű autó vagy nagy autó vásárlása

Minden, a nyelvvizsgán számon kért témakörben találhatunk bőven ötletet arra, hogy mit érdemes egy esszéírásban összehasonlítani.

Nagyon fontos írás közben azt is figyelemben tartani, hogy az olvasó számára is érthető legyen, amit mondani akarunk. Az egy dolog, hogy mi tisztában vagyunk azzal, hogy mit szeretnénk mondani, de arra a fogalmazásunk megírásakor is ügyelnünk kell, hogy más számára lehet, hogy kevésbé ismert terültről van szó. Erre használjuk a különböző kötőszókat és kifejezéseket. Miután elkészültünk művünkkel átnézhetjük olyan szempontból is, hogy más ember szemével nézve vajon mennyire jött át az üzenet, azaz egy összehasonlító írásnál, tud-e döntést hozni az olvasó, hogy az ő szemszögéből nézve melyik termék vagy szolgáltatás a szimpatikusabb. 

Az alábbiakban felsorolok egy pár kifejezést, amit fel tudsz használni egy összehasonlító esszénél:

Hasonlóság kifejezése:

similarly, correspondingly, likewise

Különbözőség kifejezése:

on the other hand, in contrast, conversely

 Mutatok egy pár példát arra is, hogy ezeket a kifejezéseket hogyan használhatod:

Eating home-made food can be a heavenly experience, especially if it is prepared by a loved family member, such as our grandma. Similarly, ordering food from a great restaurant and eating it with friends can be also a great delight. Home-made food contains the best and most carefully selected ingredients. On the other hand, you can never be sure about what ingredients are in food from restaurants.

Many people think that only coffee can make a tired man refreshed after a long day at work. Caffeine makes the body alert very quickly and only in a few minutes time one can feel fresh again. Conversely, many people say that coffee does not make them fresh, but it makes them even more tired. For those who do not like coffee, drinking tea is highly recommended, though it takes a little longer to feel the refreshing effect of it.

Going abroad for the holidays might be a big burden on a family’s budget. Travelling costs and accommodation in a foreign country might soar high up in the sky. Similarly, if you are not careful enough, your holiday can cost you a fortune at home too. What can you do to avoid a lot of costs while taking your holiday?

In the last decade there has been a great movement from the city into the countryside. Many claim that city life is full of stress and if you want to raise up your children in a comfortable and clean area you do not have any choice but move out of the city. Similarly, the question of safety in cities is a hot topic among people who decide to leave the city.

Ezeket a témaköröket természetesen egy esszéírás keretén belül jobban ki kell fejteni, a fentiekben ízelítőt adtam, hogyan lehet a felsorolt kifejezéseket felhasználni. 

Címkék: írás, esszéírás