Gondolatok az agyféltekékről

azaz milyen tudatos stratégiákat alakítsunk ki a nyelvtanulásnál

Gondolom senkinek nem újdonság, hogy felnőtt fejjel, illetve már általános iskolás kornál idősebb korban tudatosabban kell az angol tanuláshoz állnunk. Próbálunk értelmezni, logikusan felfogni a másik nyelvet és sokszor elakadunk. Ismerős a helyzet, amikor valamit nagyon szeretnék kifejezni, de a saját anyanyelvünk gátol meg a folyékony idegen nyelvű kommunikációban?

Mit lehet tenni például akkor, amikor már hosszú évek óta próbálkozunk az angollal és csak nagyon ici-picit mozdulunk előre? Vagy esetleg már többször próbáltuk a nyelvvizsgát, de még nem sikerült?

Lássunk hozzá a tanuláshoz tudatosabb módszerekkel! Például ötvözzük a bal és jobb agyfélteke adottságait! Hogyan is? Először is gyorsan összefoglalva: a bal agyfélteke felelős a logikus, rendszerező gondolkodásért, míg a jobb agyfélteke biztosítja az egész átláthatóságát és a folyékonyságot. Tehát az mondjuk jó dolog, ha valakiből kifolyik a szó, de valamilyen szintek keretek közt is kell tartani. Azaz, a jobb agyféltekés dominanciát bal agyféltekés módszerrel lehet stabilizálni és kiszámíthatóbbá tenni. Ha pedig valaki le van ragadva nyelvtani értelmezéseknél és nem tud ügyesen kommunikálni, akkor a bal agyféltekés dominanciát lehet egy kicsit 'lazítani' a jobb agyfélteke behangolásával. 

De hogyan is lehet a kettő területet összeharmonizálni? Ha rendszerezni szeretnénk, akkor például használhatunk mind-map-et a lényegi tartalom összefoglalására. Itt egy egyszerű példa:Inter desks2.jpg

Ezzel átláthatóvá tudunk tenni egy területet, fő szókincs tartalmat összegyűjtve. Ennek az az előnye, hogy ha egy-egy témakört kidolgozunk így és lefűzzük, akkor már csak elő kell kapnunk amikor nyelvvizsgázni megyünk. És ha még közben jön egy-egy ötlet, kiegészíthetjük az ábránkat. Ez a módszer elsődlegesen logikusan foglal össze, de ábrában látjuk és akár képekkel és jelekkel is kiegészíthető. Tehát a bal és jobb agyféltekés gondolkodást egyaránt felhasználja.

Egy másik igen hasznos technika a könnyed nyelvtanulás elősegítéséhez az, ha megtanulunk vizualizálni és térben mozogni a figyelmünkkel. Az érzelmek felszabadítása a mozgáson, zenén, ritmuson és rajzoláson keresztül szintén rendkívül jótékony hatású. Ha már érzelmileg befeszültünk azon, hogy még mindig nehézségünk van a nyelvtanulással, akkor az előbb említett érzelem felszabadító technikák mindenképpen segíteni fognak abban, hogy nagyobb önbizalommal tanuljunk nyelvet.

Címkék: agyféltekék