Szituációk az angol nyelvvizsgán

Az angol szóbeli nyelvvizsgák egyik részfeladata a szituációs párbeszéd. A szituációs párbeszéd lényege, hogy megmutasd hogyan tudod a véleményedet kifejezni, javaslatokat tenni és reagálni arra, amit a partnered mond.

A TELC nyelvvizsgán Task ennek a feladatnak a neve. Egy példa:

You and your partner want to organize something special over a day or two for your friend Susan's 30th birthday. First decide on your ideas for her birthday celebration. Tell your partner your ideas and try to agree on something that you and Susan will all enjoy.

Az ECL nyelvvizsgán Guided Conversation címszó alatt fut, az alábbiakban láttok egy példa feladatot:

Some people think that cars are useful and necessary. Others believe that cars cause problems that affect our health and well-being. Which position do you support? Give specific reasons for your answer.

Az Euro nyelvvizsgán Discussion nevet kapta ez a feladat. Innen is egy példa:

What are some issues you have to deal with when you start a new job?

 

Mi a teendő? Először is közösen fel kell dobnotok egy pár ötletet, amit megbeszéltek és közös megegyezésre kell jutnotok az adott témát illetően. Ez azért lehet kihívás, mert a vizsga partnereddel valószínűleg akkor fogsz életedben először találkozni és egy vizsgaszituációban mesterséges párbeszédet létrehozni nem is olyan könnyű. Ezért ezt mindenképpen gyakorold valakivel! Ezen kívül arra figyelj még oda, hogy többféle véleménykifejezéssel, javaslatadással kapcsolatos kifejezést használj. Persze tudnod kell udvariasan elutasítanod a partnered javaslatát, illetve kifejezned azt, hogy nem értesz egyet vele. Aztán még ügyesen le is kell zárni a beszélgetést.

Az alábbi táblázatban találtok olyan kifejezéseket, amelyek a segítségetekre lesznek a felkészülésnél.

Expressions for situational role-plays.doc