Levélírás - Panaszlevél

 smilies-1607164_640.jpg

Panaszlevél írásakor egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban kell kifejeznünk elégedetlenségünket. A nyelvvizsgán az adott termék vagy szolgtáltatás hirdetését, vagy azzal kapcsolatos ismertetőt fogunk elolvasni és az adott utasítások alapján cselekedni, azaz egy panaszlevelet megfogalmazni. Itt ugyebár képesnek kell lennünk egy termék vagy szolgáltatás nem megfelelőségéről írni, ami sokszor eltörpül az egyéb utasítás mellett. Néha bizony nagyon kreatívnak kell lennünk, ha száz százalékban akarjuk teljesíteni a levélírást.

Ami nagyon fontos:

Legyünk képesek kifejezni azt, hogy valamit milyennek ígértek vagy milyennek kellene kinéznie és ehhez képes miben és mennyire más. Ezt lehet gyakorolni olyan szinten, hogy mondjuk nézz körül milyen technikai felszerelés van a házban és gondold végig mi romolhat el. Szolgáltatással kapcsolatban pedig mit szoktál igénybe venni, vagy szívesen vennél igénybe. Kapd elő a ceruzát és írd össze. Például: tévé, DVD lejátszó, micro, stb., vagy tengerre néző szoba, fitness bérlethez járó edzői tanácsadás stb. Aztán gondold végig milyen probléma merülhet fel, ezekről is írj listát. Ezt természetesen angolul tedd! Ha nem megy még, akkor magyarul szedd össze a gondolataidat és kérj segítséget a tanárodtól vagy olyantól, akinek jól megy az angol. Egy pár példát azért én is fogok adni.

Ezen kívül vannak alap kifejezések, amiket egy panaszlevélben szoktunk használni.

I am writing to complain about...

I want to express my strong dissatisfaction with...

I am very disappointed and expect you to take immediate action.

I am enclosing a copy of receipt for my purchases, for which I am expecting a full refund.

I demand a full refund.

I expect you to send me a replacement.

I would be grateful if you could send me a replacement.


És persze a levél végére jöjjön a lezárás:

I look forward to hearing from you soon.

A TELC honlapjáról egy panaszlevél feladat:

Abba a helyzetbe kell beleképzelned magadat, hogy megtetszett egy DVD lejátszó, megvásároltad, de probéma merült fel. A hirdetésből idézned kell, hogy mi tetszett meg és miért vásároltad meg a DVD lejátszót, le kell írnod milyen hibája van és mit szeretnél a cégtől, hogyan reagáljanak a problémádra (visszafizetés vagy csere). 30 perc alatt 150-200 szavas fogalmazást kell írnod.

Egy példa hogyan lehet megírni ezt a levelet:

Dear Sir or Madame,

I am writing to complain about one of your DVD products that I have purchased at your department last Saturday.

I saw Russell DVD STAR CP14 advertised as a durable and high quality digital video. According to the description it is not susceptible to magnetic fields and it is resistant to heat.

I decided to choose this type because it seemed to have several high quality features that I consider important. However, after using it for only two days, I noticed a change in the color of the screen as if it was scratched. Unfortunately it caused deterioration in the quality of the films I wanted to watch.

I turned to the Quality Department with my problem, but the assistant told me, that I must have put it into a strong magnetic field and in this case the warranty is not valid. I hereby would like to express my strong dissatisfaction with both of your product and your Quality Department. I used the DVD player in normal condition. On the other hand, according to your advertisement it should not be susceptible to magnetic fields.

As I am very disappointed I expect you to take some immediate action. I expect you to send me a replacement as soon as possible or if it is not possible to give me a full refund.

I look forward to hearing from you soon.

Mr. Oliveira Sanchez

 

Szeretnél jobban fogalmazni angolul?

Szeretnéd ha sokkal jobb lenne a szókincsed?

Szeretnéd ha mindez gyorsan fejlődne?

 

Hogyan oldható meg a kettő úgy, hogy a fogalmazás készséged is nőjön és a szókincsed is?

 

Hát így → Fogalmazás gyakorlás a nyelvvizsga témaköreiben

 

Segítek neked abban, hogy megtanuld

 

  • Hogyan fogalmazz helyesen

  • Miről írj a fogalmazásodban

 

Ennek keretén belül pedig együtt gyakoroljuk hogyan írj a nyelvvizsga témaköreiben úgy, hogy mindig legyen mondanivalód.

Címkék: panasz, levélírás