Hogyan tanulnak a gyerekek nyelveket?

Nyelvtanulás felnőttként

Mi a különbség aközött ahogy egy gyerek és ahogy egy felnőtt tanul nyelveket?

A négy év féléves gyerekem Mickey Mouse Clubhouse-t néz. Időnként együtt énekel a figurákkal, szinte résztvevője a történetnek. Angol tanár létemre nem foglalkozok konkrétan a gyerekem angol tanulásával, viszont már kiskora óta hozzászokott, hogy a környezetében nem csak magyarul hangoznak el dolgok. Amikor először, kábé másfél éves kora körül angolul tettem be neki egy mesét, feszült lett és nem tetszett neki. Azonnal átálítottam a nyelvet magyarra. Később újra próbáltam, akkor nem volt tiltakozás. Aztán volt olyan, hogy spanyolul vagy franciául nézett mesét. Vannak, amiket nem hajlandó, csak magyarul megnézni. A legfontosabb, hogy feszültséget nem akarok benne kelteni. Viszont lényeges, hogy a nyitottságot a más felé megőrizze. Most már sokszor kérdezi tőlem, hogy 'anya, ezt hogy mondják angolul', és ilyenkor csak mosolygok magamban. Nincs feszültség, csak gyermeki nyitottság és érdeklődés. Ez a kulcs. Nagyjából 12 éves kor körül záródik le az az időszak, amikor egy gyerek könnyedén elsajátít bármilyen nyelvet. Persze ezután is lehet nyelvet tanulni, de már sokkal tudatosabban és több erőfeszítést kell kifejtenünk.

Mi lehet a legnagyobb különbség ami miatt egy gyerek sokkal fogékonyabb egy idegen nyelv felé?

A nyitottsága és hogy még nem kerültek rá korlátok.

Volt-e már olyan, hogy azt gondoltad magadról, hogy ez neked nem megy, meg hogy milyen nehéz, esetleg, hogy milyen béna ez az angol nyelv a magyarhoz képest?... Egy gyerekben ilyesmi fel sem merül, képes belelényegíteni magát az adott nyelv világába. Gyerekeket olyan nagy öröm tanítani, pont amiatt, hogy még nincsenek bennük feszültségek.

A gyerekeknek még élénk a képzelőerejük, színesebb világban élnek, ezért a jobb agyféltekés képességeket is jobban kihasználják, ami a hozzájárul ahhoz, hogy jobban élvezik a nyelvtanulást.

De azért a felnőttek is rendelkeznek előnyökkel, például a világ szélesebb körű ismerete miatt több jelentésbeli kapcsolatot tudnak felhasználni. És minél több kapcsolattal rendelkezik egy-egy szó, vagy kifejezés, annál nagyobb hálóba van a 'tudás' beszőve. Így jobban emlékezünk.

Tehát az örömet és a kíváncsiságot érdemes a gyerekektől ellesnünk. Próbáld ki te is!


Örömteli angol tanulást kívánok mindenkinek! :-)