Szó asszociáció

Szótanulás és témakörök

Szó asszociáció

 

Szavak és témakörök tanulásánál használjuk ki agyunk ama képességét, hogy a szavakat hálóba fűzi. Amikor találkozunk egy szóval, legyen írott, vagy hallott formában, rögtön elemezzük és kapcsolatba rendezzük más szavakkal, még akkor is, amikor nem vagyunk tudatosak ezekről a folyamatokról. Így igazából minden szó össze van kötve, és amikor egy adott nyelvet használunk az agyunk által létrehozott minta halomból emelünk ki szavakat. A saját anyanyelvünknél ez egy beolajozottan működő folyamat, idegen nyelvnél tudatosan használhatjuk a folyékonyabb beszédhez és a tartósabb nyelvtudáshoz. Például amikor a témaköröket vesszük át a nyelvvizsgára vagy érettségire való felkészülés során, akkor kulcskifejezéseket emeljünk ki és készítsünk hozzájuk szó asszociációs hálót.

Nézzünk egy példát. Az alábbi szövegből, amely Sandy pusztításáról szól, emeljünk ki egy-két szót és nézzük meg, hogy milyen egyéb szavakkal és kifejezésekkel tudjuk összekötni.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-20137363

storm.jpg

Én példaként a ’storm’ szót emeltem ki. Az ábrán látható, hogy a szókapcsolatot bármeddig továbbvihetjük, időnktől és energiánktól függően.

A következő weblapon találtok egy programot, ahová ha beírtok egy szót, megadja a lehetséges kapcsolódó szavakat.

http://wordassociations.net/

Szó asszociáció és Sandy.pdf