Hangsúlytalanság és hangsúlyozás

Miért nehéz az angolt hallás után megérteni?

Hallott szöveg értésénél van egy pár szempont, amit érdemes figyelembe venni. A beszélt nyelvben sok olyan elem van, amit hangsúlytalanul (gyengén) ejt ki az angol. Például a prepozíciók (in, at, on), névelők (a, the), névmások (you, them) és a segédigék (have, would) nagyon röviden vannak kiejtve és ezért sokszor szinte nem is hallhatóak.

Ezen kívül, ami még zavart okozhat a hallás utáni értésnél, az maga a szavak hangsúlyozása. Magyarban minden szó egyformán az elején hangsúlyos, míg az angolban eltérő minták vannak. Vannak olyan szavak, amelyek az elejükön hangsúlyosak, mások viszont a végükön. Hosszabb szavaknál pedig van elsődleges és másodlagos hangsúly is. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, akkor egy általunk rosszul ismert és ejtett szót lehet hogy fel sem ismerünk, amikor helyesen van kiejtve.

A mindennapi, beszélt angolban szóvégi t és d hangok sokszor eltűnnek. Például ebben a mondatban: I watch(ed) TV las(t) night. eltűnik a múlt időt jelző ed és a last szó végéről a t. Ennek sokszor az az oka, hogy így könnyebben és folyékonyabban fűzik egybe a szavakat.

Sokszor az is probléma, hogy megállaítsuk hol fejeződik be egy szó és hol kezdődik a következő. Például ha egy szó végén mássalhangzó áll és a következő szó magánhangzóval kezdődik, akkor a mássalhangzó átcsúszik az utána jövő elejére. Az an aim (egy cél) ezért hangozhat a name-nek (egy név).

Akkor most már hogy tudatosodott bennünk, hogy azon kívül, hogy esetleg nincs meg a megfelelő szókincsünk, még mi okozhatja a nehéz szövegértést, figyeljünk oda és vegyük észre, hogy milyen szavak 'tűnnek' el, illetve 'alakulnak' át.

Címkék: hangsúly