Szoktak rémálmaid lenni?

Olvasott szöveg értése és szókincsfejlesztés

Rémálmokkal kapcsolatban olvashatsz a következő cikkben. Bizonyára sok olyan szó lesz benne, amit nem ismersz, de ez ne ijesszen el. Elvégre a nyelvvizsgán is képesnek kell lenned bármilyen témájú szöveggel dolgoznod, akkor is ha nem érted. Itt most persze szótárazhatsz, illetve néhány szót és kifejezést én is megadtam.

Hogyan érdemes nekiállni egy szövegértési feladatnak? Mielőtt az adott bekezdést elolvasnád, gondold végig magadban, hogy miről is szólhat az adott szöveg. Ezáltal támpontod lesz a szöveg értelmezése során. Akkor is segít ez a technika, ha végül teljesen másról szól a szöveg mint amit gondoltál. A gondolatok rendszerezése a kulcs a szövegértéssel kapcsolatos feladatoknál.

Plusz szókincsfejlesztő gyakorlatként személyiséget leíró mellékneveket választottam, illetve megnézzük szavak szófaját (melléknév-adjective, ige-verb, főnév-noun) és gyakoroljuk a következő előtagok használatát: un-, dis-, im-, in-, re-.

Végül az olvasmány szövegét új szempont alapján megint átnézzük, ezúttal szavakat kell a lukakba beilleszteni. Ezeknek a szavaknak a zöme nyelvtani szó, azaz határozók, elöljárószavak, segédigék.

Nightmares.pdf

Nightmares key.pdf