A magyarok nem nagyon beszélnek idegen nyelvet?

A magyarok és az idegen nyelv

Magyarország az utolsó helyen.

Az Európai Bizottság felmérése alapján Magyarország áll az utolsó helyen nyelvtudásilag. Az európai átlag 50 százalék felett van, míg a magyarok csupán 35 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet.

Pedig hát: mindenki tanul legalább egy nyelvet az iskolában és van kötelező nyelvvizsga is.

Hol a rendszer buktatója? Sok esetben hiányzik a megfelelő motiváltság, a diákok éveken keresztül tanulják (tanulgatják) a nyelvet, csak azért mert kell. De valójában az igazi érdeklődésük és szeretetük sosem lobban fel a nyelv iránt. A másik pedig, hogy nagyon gyakran tapasztalok olyat, hogy noha valaki négyes, ötös angolból, még az egyszerű jelen idő használatát se igen ismeri. Ez hogyan lehetséges? Nem használható nyelvtudást kapnak a diákok, hanem olyan dolgokat tanultatnak meg velük, amiket a praktikus mindennapi életben nemigen használunk.

Hol a lehetséges kiút? Ha a nyelvet mint egy egészet mutatjuk be a diákoknak, ami kultúrát és gondolkodásmódot is magában foglal, és nem nyelvtanra meg szólistákra koncentrálunk. A nyelvtanulás igazából utazás egy új világba, tele érdekességgel és felfedeznivalóval!