Olvasott szövegértés, hogyan álljunk hozzá?

Olvasott szövegértés

Olvasott szövegértési feladat egyik típusa, amikor egy adott szöveg után állítások vannak felsorolva és el kell döntenünk, hogy melyik helyes. Sokszor bele lehet zavarodni a felsorolásba és ha nem nézünk utána alaposan a szövegben, lehet, hogy egy nagyon hasonló választ válsztunk, de mégsem a helyeset. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha mi saját magunk foglaljuk össze az adott bekezdést vagy szövegrészt és utána nézzük meg a felsorolást. Egy kis gyakorlással ezt alapkészséggé fejleszthetjük.

Mellékeltem egy rövid feladatot, amivel ezt a típusú készséget tudod fejleszteni. A szöveg a BBC honlapjáról származik (http://www.bbc.co.uk/news/business-19716545), és a témakör a Munka világa (Profession, Job).

Future office szöveg.pdf

A szöveget fel tudjátok használni szókincsépítéshez is. Példaként készítettem egy gondolatgyűjtő térképet (mind-map). Kigyűjtöttem a szövegből a munkával kapcsolatos szavakat és kiegészítettem további, ide illő kifejezésekkel. Így a szóbelire is lehet készülni. Amikor egy szöveg elétek kerül bármilyen célból, legyen az olvasásértés, vagy levélírás, mindig járjatok 'nyitott szemmel', hogy még mire tudjátok felhasználni.

Future office.PDF

Itt van két link, ahol még a munkaidővel és irodai bútorokkal kapcsolatban tudtok olvasni és szavakat gyűjteni.

Working hours

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/WorkingHoursAndTimeOff/index.htm

Office furniture

http://www.calibre-furniture.co.uk/