Freak out and run like hell

freak.jpg

Hétfő reggel új plakát köszöntött a tanári szobánk ajtaján, mindenféle jópofa angol szólással meg szlogennel. A sok közül nekem ez tűnt fel legelőször:

Freak out and run like hell.

Ami kábé annyit tesz az én fordításomban, hogy Őrülj meg egy kicsit (vagy őrjöngj egyet) és rohanj mint az őrült. Hát nem is tudom miért ezen akadt meg elsősorban a szemem, mert én kifejezetten szeretem a hétfőket. Talán az őrültsége miatt fogott meg, szerintem csiklandozóan vicces. Persze személyiség függő, hogy kinek mi a vicces.

Amire itt igazából ki szeretnénk térni, az hogy dobhatjuk fel és színesíthetjük az angol tanulásunkat és szókincsünket idézetekkel, szólásokkal és az angol kultúrából vett egyéb kifejezésekkel. Az érdekesre, színesre és őrültre mindig jobban emlékszünk, ezeket a tulajdonságokat használják fel a különböző memóriatechnikák is. 

Egyszer a BBC rádió egyik műsorában hallottam ezt a mondatot:

Never trust a thin chef.

Hogy pontosan mi is volt a műsor és mi volt a lényege, már nem emlékszem, viszont ez a mondat itt maradt velem. Soha ne bízz meg egy vékony séfben. Hát igen, egy vékony séf akár gyanús is lehet....

Reklámokból is lehet tanulni, bár ott azért már nem árt óvatosabbnak lenni, előfordulhatnak olyan nyelvtani szerkezetek, amik nem állják meg a helyüket. Például a McDonald's I'm loving it szlogenje ilyen. Ezt ugyebár mindenki tudja, hogy nyelvtanilag nem helyes. De mondjuk a Burger King Have it your way szlogenje kifejezetten hasznos, azt jelenti körülbelül, hogy Edd, ahogy te szereted. Idézetekből és szlogenekből fel tudunk csipegetni olyan kifejezéseket és szerkezeteket, amelyeket amúgy egy szokványos angol órán nem tudnánk megtanulni, ehhez kell a látvány, az érzés. A reklámokat ugyebár úgy szerkesztik meg, hogy minél tartósabb hatása legyen és ne tudjunk tőlük szabadulni. A pénztárcánkat illetően ezt a negatív dolgot tudjuk pozitívan is használni, amennyiben az angol tudásunkat szeretnénk erősíteni. :-)

Egy vicces videó, amiben a legismertebb angol nyelvű szlogeneket foglalták össze:

Speak in Slogans - Advertising is calling

https://www.youtube.com/watch?v=y4vm0Mu5oOA

Egy kis szlogen ízelítő innen is:

https://www.youtube.com/watch?v=XGaUnYw0m58

És az ilyen típusú reklámokból is lehet angolt tanulni. Jaguár reklám:

https://www.youtube.com/watch?v=ZLgBokhr9YU

Zárszóként javaslom, hogy időnként nézz meg egy-egy angol nyelvű reklámot, olvass el egy-két idézetet és dobd fel a napodat egy kis angol humorral!

Itt is olvashatsz azzal kapcsolatban, hogy idézeteket hogyan tudsz az angol tudásod szolgálatába állítani:

http://drawingenglish.hu/?p=657