Készülj fel a levélírásra!

kozzi-human_hand_holding_a_piece_of_business_puzzle-441x294.jpgPanaszlevél, információkérő levél és állásra jelentkező levél. Ez a három üzleti levéltípus szinte minden angol középfokú nyelvvizsgán és még az angol érettségin is elő szokott fordulni. Te hogyan készülsz fel a levélírásra? Tudod, mik a levélírás kritériumai? Tudod milyen kifejezések jellemzőek egy-egy adott levéltípusra? A jellemzőkön kívül érdemes felkészülni minél több lehetséges szituációra is. Legalább fejben érdemes végigzongorázni, hogy például panaszlevél esetén mi minden merülhet fel. Lehet panaszkodni áruval ésszolgáltatással kapcsolatban. De az áru kategórián belül is lehet panaszt tenni élelmiszerre, ruhaneműre,technikai eszközre, autóra, stb. Az élelmiszer lehet romlott, az ára lehet drágább mint az beharangozták, a minősége lehet silány, nem bio, stb. A szolgáltatással kapcsolatban is gondoljuk végig mi minden mehet rosszul, ami miatt esetleg panaszkodni kell. A szolgáltatás alacsony színvonalú volt, nem kaptad meg időben, félreértették mit szerettél volna és  így tovább. Természetesen szolgáltatást az élet minden területén igénybe vehetünk, legyen szó akár egy élelmiszerboltban való kiszolgálásról, egy nyelviskola ügyfélszolgálatáról, vagy egy technikai áruház kiszolgáló személyzetéről. Jó sokféleképpen lehet ezt variálni és sokféle  problémával találkozhatsz a nyelvvizsgán is. Ugyanez a sokszínűség jellemző az információ kérésre, vagy az állásra jelentkezésre is. Gondolj csak bele mennyi mindennel kapcsolatban kell az életben új, vagy bővebb információt beszerezni. Vagy hányféle állásra lehet jelentkezni, főleg egy angol nyelvvizsgán felvázolt szituációban. 

Szóval azzal már tisztában vagyunk, hogy sokféle helyzetet tárhatnak elénk a nyelvvizsgán. De te mit tehetsz annak érdekében, hogy minél nagyobb sikerrel írd meg a levelet a nyelvvizsgán? Először is, mind a három levéltípust gyakorolnod kell! Nézz meg sok-sok példalevelet és írj meg sok-sok példalevelet! Egy idő után már szinte automatikusan fogod írni, mert rá fogsz állni a stílusra és már rutinosan fogod tudni mit kell írni. A gyakorlásnak köszönhetően tudni fogod milyen kifejezéseket használj, milyen kötőszavakkal és kifejezésekkel tedd harmonikussá és kerek egésszé az írásodat. 

Amennyiben eltökélt vagy a gyakorlás és sikeres levélírás iránt, szerintem érdekelni fog a következő lehetőség:

Ingyenes online levélírás tanfolyam, ahol a fő levéltípusok kerülnek bemutatásra és lesz lehetőséged gyakorlásra is. Itt jelentkezz: http://trening.eletkepesangol.hu/